PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

VARNA: Monumentul prieteniei bulgaro-sovietice avea un sistem de sonorizare care reda non-stop Simfonia nr. 7 a compozitorului rus Dmitri Şostakovici!


INSIDER: „Monumentul prieteniei bulgaro-sovietice, Varna, Bulgaria Arhitect: Kamen Goranov Sculptori: Alyosha Kafedzhiyski & Evgeni Dimensiuni: 23 metri înălțime, 48 metri lățime Finalizat: 1978.” SURSA

N.R.: Ideea pentru monument a fost lansată pentru prima dată în 1958, ca un memorial al sprijinului Rusiei pentru Bulgaria în timpul războiului ruso-turc din 1828-29. În timpul acelui conflict, asediul Varnei durase două luni. După ce au aterizat pe coasta de nord a orașului, forțele ruse și-au stabilit tabăra pe un deal din apropiere numit Turna Tepe, în timp ce se luptau cu forțele otomane care dețineau orașul. Monumentul urma să fie construit în același loc în care fuseseră staționate forțele ruse; şi care mai târziu a devenit groapă comună pentru toţi cei căzuţi în luptă. Construcția monumentului a început la sfârșitul anului 1974, iar 27.000 de muncitori voluntari s-au străduit timp de patru ani pentru a crea structura și platforma de 400 de metri pătrați pe care se află. Pentru realizarea monumentului au fost folosite peste 10.000 de tone de beton și 1.000 de tone de fier de armatură. În fața structurii a fost construit un cub mare de bronz, în care ardea o flacără veșnică alimentată prin țevi de motorină ascunse în platforma de beton de dedesubt.

Monumentul Prieteniei Bulgaro-Sovietice reprezintă un gest de tovărășie între două țări și a fost conceput să semene cu o pasăre a păcii care se îndreaptă peste mare spre URSS (cel puțin, în termeni simbolici; în realitate este mai mult spre Ankara, Turcia). Figurile din fața monumentului arată patru soldați ruși, în dreapta, care vin în salvarea a trei bulgare din stânga. Femeile au cadouri, pâine și sare, precum și floarea națională a Bulgariei, trandafirul. Aceste șapte statui poziționate pe aripi măsoară 11 metri înălțime, fiecare statuie individuală cântărește aproximativ 25 de tone. Litere metalice de pe fața Monumentului Prieteniei Bulgaro-Sovietice, acum puternic degradate și parțial dispărute. Odată scria: „Prietenie de secole de-a lungul secolelor.”

„Scara Învingătorilor” de 15 metri lățime include un total de 305 trepte până la monumentul în sine, iar în parcul din jur au fost plantați peste 20.000 de copaci decorativi pentru a reprezenta soldații sovietici căzuți. O placă monumentală, poziționată deasupra scării de intrare și acum foarte degradată prezenta un citat din Georgi Dimitrov, primul lider comunist din Bulgaria: „Prietenia cu Uniunea Sovietică este la fel de esențială ca și soarele, aerul și apa pentru creatura vie”.

Un total de 180 de proiectoare au fost poziționate pentru a ilumina monumentul pe timp de noapte, astfel încât acesta să fie vizibil chiar și de navele aflate departe în Marea Neagră. Între timp, un sistem de sonorizare instalat în parc a întâmpinat vizitatorii cu Simfonia nr. 7 a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

Monumentul prieteniei bulgaro-sovietice este foarte spațios, în interior există numeroase pasaje și camere care au servit inițial scopurilor memoriale și muzeale, o librărie, o bibliotecă, iar la baza dealului un buncăr antiatomic, astăzi abandonat.

Monumentul a căzut în părăsire după schimbările politice din 1989. Astăzi, vandalizat, după ce s-a furat tot ce se putea fura (inclusiv literele mari de bronz ale sloganurilor afișate și ușa principală care cântărea trei tone!) a rămas construcția de beton, graffiti și armătură.” DETALII

ARHIVĂ: BUZLUDZHA, BULGARIA: Monumentul Partidului Comunist Bulgar, OZN-ul „suspendat” la 1432 metri altitudine, în inima țării

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s