PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

BEBA VECHE, TIMIȘ: Triplex Confinium, locul de întâlnire a granițelor dintre România, Ungaria și Serbia


INSIDER 1: „Triplex Confinium (în latină, graniță triplă) este locul de întâlnire a granițelor dintre trei state, România, Ungaria și Serbia. Acest punct, cel mai vestic al României, aflat în dreptul localității Beba Veche din județul Timiș, a fost marcat în anul 1920 cu o piatră de hotar monumentală, cu trei fațete pe care au fost încrustate stemele celor trei state vecine. O zonă restrânsă în jurul acestui punct se consideră teritoriu neutru faţă de cele tei ţări. Tot în acest punct este amplasată şi borna piramidală, cu trei laturi, fiecare orientată către ţara respectivă şi având însemnată stema ţării. Pe partea românească, în afara stemei mai este înscrisă şi data „4 VI 1920″.

Odată cu amenințarea migrației pe granița maghiară a fost ridicat un gard, care se termină în acest punct, loc prin care trebuiau să treacă românii care voiau să fugă din România ceaușistă înainte de 1989.

Pentru a ajunge în cel mai vestic punct din România, se urmează drumul naţional DN6, de la Timişoara până la Sânnicolau Mare, de unde se face stânga pe drumul judeţean DJ 682 către Beba Veche (34 km). După traversarea localităţii Beba Veche se mai parcurg 3 km, pe acelaşi drumul principal, recent modernizat. Se trece de postul grănicerilor aflat la marginea satului, se traversează podul turcesc și se ajunge la capătul drumului. Zona este în permanenţă supravegheată de grăniceri iar accesul la bornă este condiţionat de legitimarea obligatorie şi respectarea condiţiilor speciale care guvernează teritoriul de frontieră. Borna poate fi vizitată de jur împrejur, pe teritoriul neutru, şi conform protocoalelor nu poate fi fotografiată decât din partea românească și fără a încadra teritoriul statelor vecine. În prezent există în derulare proiectul de construcţie a unui parc industrial „Triplex Confinium”, care va avea amplasat un centru administrativ exact pe punctul de întretăiere a graniţelor și spaţii industriale pe teritoriul fiecărui stat.

Anual, în ultima sâmbătă şi duminică ale lunii mai, se adună în locul respectiv localnici din cele trei state la o serbare” SURSA

INȘIDER 2: „Păcat că de 30 de ani partea Română promite un punct de trecere frontieră acolo şi încă nu au reușit (Ungaria-Serbia există), poate în viitorul apropiat.”

ARHIVĂ: SIGHETU MARMAȚIEI: “Locul unde se agăță harta în cui și cuiul cu pricina!”

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s