PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

BUZLUDZHA, BULGARIA: Monumentul Partidului Comunist Bulgar, OZN-ul „suspendat” la 1432 metri altitudine, în inima țării


INSIDER: „Edificiul comunist Buzludja, o „farfurie zburătoare din beton” amplasată pe vârful muntelui cu acelaşi nume. Inaugurată în 1981 drept simbol al socialismului triumfător, această incintă circulară uriaşă, ce poate găzdui în acelaşi timp

patru sute de vizitatori, se înalţă încă semeaţă pe soclul său, la peste 1.400 de metri deasupra nivelului mării, în inima Bulgariei, în Munţii Balcani. În prezent, în reabilitare. 🇧🇬SURSA

N.R.: „Casa Monumentului Partidului Comunist Bulgar (Monumentul Buzludzha) a fost construită pe Peak in Buzlud, centrul geografic al Bulgariei de către guvernul comunist bulgar şi inaugurat în 1981 pentru a comemora evenimentele din 1891, când un grup de socialiști condus de Dimitar Blagoevs- au adunat în secret în zonă pentru a forma o mişcare socialistă organizată care a dus la înfiinţarea Partidului Social Democrat Bulgar, un precursor al Partidului Bulgar.

La Buzludzha, situată la 250 km de Sofia (și 250 km de București!) se poate ajunge pe două drumuri laterale de la Shipka Pass, fie un drum de 16 km de la Kazanlak în sud, fie un drum de 12 km de la Gabrovo pe partea de nord a muntelui.

Din exterior se vede o structură de beton în formă de farfurie zburătoare de dimensiuni enorme şi un obelisc de 70 de metri înălțime cu câte două stele pe fiecare parte și care pe atunci erau din sticlă roșie. Dacă intri în interior poți ghici luxul cu care a fost decorat, atât coridoarele, cât şi sala principală de congrese, aproximativ 937 de metri pătrați de mozaic înfăţişând teme comuniste sovietice şi bulgare care sunt păstrate în stare bună, iar pe cupolǎ iese în evidenţă simbolul tipic comunist, secera și ciocanul și sloganul „Proletari din toate țările uniți -vă!”, care, în ciuda deteriorării generale a clădirii, pare să rămână intactă. La fabricarea lor au fost folosite 35 de tone de sticlă de cobalt. O cincime au fost deja distruse din cauza vechimii, a deteriorării cauzate de vreme şi a vandalismului.

Construcţia monumentului a început la 23 ianuarie 1974 sub conducerea arhitectului Georgi Stoilov, fost primar al Sofia și co-fondator al Uniunii Arhitecților din Bulgaria. Vârful a fost nivelat într-o fundaţie stabilă folosind TNT, reducând înălţimea muntelui de la 1.441 de metri la 1.432 de metri. Peste 15.000 de metri cubi de rocă au fost îndepărtaţi în acest proces. Monumentul a fost construit la un cost de 14.186.000 leva, echivalentul a 35 milioane USD în prezent.

Monumentul exemplifica arhitectura futuristă comună multor clădiri comuniste construite de stat, aproape 6.000 de muncitori, printre care cei mai buni 20 de artişti bulgari ai vremii care s-au ocupat de bogata decorațiuni interioare. Monumentul a fost deschis la 23 august 1981. La ceremonia de deschidere, liderul comunist bulgar Todor Jivkov a anunțat:

„Sunt onorat să mă aflu în poziția istorică de a deschide Casa- Monument a Partidului Comunist Bulgar, construită în cinstea realizărilor lui Dimitar Blagoev și asociaților săi, care în urmă cu 90 de ani au pus bazele Partidului Marxist revolutionar din Bulgaria. Căile care duc aici – spre legendarul Vârf Buzludzha, aici, în Stara Planina, unde primii marxişti au venit pentru a continua lucrarea de iubire sfântă şi pură, începută de scriitorii şi filosofii socialişti ai Bulgariei – să nu cadă niciodată în paragină. Să vină aici generație după generație a Bulgariei socialiste și comuniste, să se închine în faţa faptelor și faptelor celor care au venit înainte; cei care au trăit pe acest pământ și au dat tot ce aveau națiunii lor. Lăsaţi-i să simtă acel spirit care ne înnobilează și pe măsură ce empatizăm cu ideile și visele strămoşilor noștri, așa că permiteți-ne să experimentăm aceeași emoție astăzi! Slavă lui Blagoev și adepților săi; acei primi discipoli ai socialismului bulgar, care au semănat semințele nemuritoare ale Partidului Comunist Bulgar de astăzi în sufletul public!”

Toată întreţinerea s-a încheiat odată cu căderea comunismului în 1989, iar clădirea rămâne închisă publicului din cauza pericolelor structurii slăbite. Proiectul Buzludzha a contribuit la începerea lucrărilor de conservare a monumentului, cu scopul eventual de a crea un centru de interpretare pentru istoria bulgară.” DETALII

Locația a fost aleasă în mai multe filme și videoclipuri printre care și „Riddles” al trupei olandeze de rock Kensington din 2015, filmat în întregime acolo.

Un răspuns

  1. Pingback: VARNA: Monumentul prieteniei bulgaro-sovietice avea un sistem de sonorizare care reda non-stop Simfonia nr. 7 a compozitorului rus Dmitri Şostakovici! | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s