MUZEUL VIITORULUI, DUBAI: „Nu vom trăi sute de ani, dar putem crea ceva care va dura sute de ani”
INSIDER: „Muzeul Viitorului, Dubai V-ați închipuit vreodată cum va arăta lumea peste 50 de ani? Cu ce mijloace de transport veți călători, ce surse de energie veți folosi, cum vor schimba robotica și inteligența artificială domenii precum sănătatea, educația, genetica? Ei bine, răspunsuri la aceste întrebări și multe altele le oferă Muzeul Viitorului, deschis la finele lunii trecute, în Dubai, pe care am avut șansa să-l vizităm la doar trei săptămâni de la inaugurarea sa. Am avut noroc cu achiziționarea biletelor! De ce? Fiindcă în momentul când am hotărât să le cumpărăm on-line, singurele locuri disponibile erau peste o săptămână, ce coincidea cu ultima zi de sejur în Dubai. Am plătit circa 180 de lei/bilet (145 de diharmi) și nu am regretat deloc acești bani! Deoarece începând de la construcție, o minune inginerească, zona din jurul ei, minunat amenajată, acces, lifturi, spații expoziționale, totul este realizat în așa fel încât să te simți în viitor.
Muzeul, în formă de tor, are o structură cu șapte etaje (circa 77 de metri înălțime), fără stâlpi de susținere, bazându-se în schimb pe o rețea de grinzi diagonale, care se întinde pe o suprafață de 30.000 mp. Fațada, din oțel inoxidabil, este decorată cu citate în caligrafie arabă. Ce anume? Este vorba de trei citate din șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte și prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite: ,,Nu vom trăi sute de ani, dar putem crea ceva care va dura sute de ani”; ,,Viitorul va fi pentru cei care îl vor putea imagina, proiecta și construi, viitorul nu așteaptă, viitorul poate fi proiectat și construit astăzi”; ,,Secretul reînnoirii vieții, al dezvoltării civilizației și al progresului umanității este într-un singur cuvânt: inovația”. De fapt, scopul acestui muzeu este de a promova dezvoltarea tehnologică și inovația, în special în domeniile roboticii și inteligenței artificiale (AI).
În interior, vizitatorii sunt duși într-o călătorie către anul 2071, care va fi centenarul fondării Emiratelor Arabe Unite. O componentă importantă a muzeului este călătoria în spațiu și modul în care putem valorifica călătoria în spațiu. De asemenea, se pune accent pe prelevarea de ADN și genetică la unul dintre etajele muzeului. Am fost conduși într-un spațiu întunecat, iluminat de coloane de cilindri de sticlă minuscule, cu ADN-ul iluzoriu al animalelor și speciilor care au dispărut, inclusiv ursul polar al cărui habitat arctic este în prezent amenințat de încălzirea temperaturilor.
Foarte mult ne-a plăcut de „Aya”, ghidul creat cu ajutorul inteligenței artificiale, care ne-a invitat să experimentăm călătoria spațială, parcuri eoliene și o lume alimentată de o structură masivă care orbitează în jurul Pământului, ce valorifică energia soarelui și o transmite către Lună. Așa-numitul Proiect Sol imaginează luna acoperită de nenumărate panouri solare care direcționează acea energie, mai apoi, către Pământ, unde umanitatea prosperă și biodiversitatea planetei include specii inovatoare de plante rezistente la foc. Muzeul prevede că proiectul energetic colectiv al umanității este condus de o stație spațială numită OSS Hope, același cuvânt în arabă pe care Emiratele Arabe Unite și-au numit misiunea din viața reală, culegând date din atmosfera lui Marte . Anul trecut, Emiratele Arabe Unite au devenit prima țară arabă care a lansat o misiune interplanetară funcțională.
De remarcat că noul muzeu a obținut statutul LEED Platinum, un rating la nivel mondial rezervat celor mai eficiente din punct de vedere energetic și design-ului de mediu.
Cum am ajuns la muzeu? Cu metroul, linia roșie, până la stația Emirates Towers. Text: Karina Vișan/
Foto: Rareș Vișan/ #hailadrum” SURSA
ARHIVĂ: TURISM: Călătorie în viitor: Emiratul Dubai creşte într-un an cât altele în 10, 100 sau 1000?
Pingback: BURJ KHALIFA, DUBAI: Cel mai înalt zgârie-nori de pe glob (828 m). Parte din oțelul structural pentru clădire provine de la Palatul Republicii din Berlinul de Est! | infoINSiDER.ro