PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

COLȚI, BUZĂU: Muzeul Chihlimbarului, unic în România, extras din subteran din 1927


INSIDER: „,,Lacrimile pământului” de la Colți. Unii spun despre această piatră semiprețioasă că aduce noroc și te apără de duhurile rele. Alții că are numeroase proprietăți terapeutice, fiind benefică în tratarea astmului, febrei și infecțiilor, dar și pentru combaterea stresului, oboselii, depresiei.

Însă, dincolo de povești sau legende, noi suntem siguri de un lucru: chihlimbarul, ambra sau ,,lacrimile pământului”, cum se mai numește, ne-a încântat privirile și ne-a încălzit sufletele într-o după amiază de weekend. Atunci când am ales să vizităm Muzeul Chihlimbarului aflat în localitatea Colți, din județul Buzău.

Ce am admirat aici? Pepite de chihlimbar, bijuterii (cercei, inele, pandantive, şiraguri de mărgele etc.), dar și unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului, precum strung din lemn, lămpaşe, ciocane, târnăcop). În expoziție se găsește și un set de bijuterii din chihlimbar oferite în dar Elenei Ceaușescu, de locuitorii din zonă, în anul 1987.

Interesant că aici mai sunt expuse flori de mină, exponate de paleofaună, din patrimoniul Muzeului Județean Buzău, precum femurul unui mamut, care a trăit acum 2,5 milioane de ani pe teritoriul județului Buzău. Există chiar și un loc dedicat ,,Grotei Nucu-

Bozioru”, monument unic al artei preistorice din spațiul țării noastre. Tot în acest muzeu unicat în România am aflat că prima mină de chihlimbar a fost deschisă în zonă în anul 1927, de inginerul Dumitru Grigorescu, iar comuna Colţi a fost singurul loc din lume unde ambra s-a extras, la nivel industrial, din mine subterane. Din nefericire, afacerea inginerului Grigorescu a falimentat în anul 1937. Ulterior, ambra s-a mai extras doar sporadic, până în anul 1943. La naţionalizarea din 1948, minele au fost închise. Astăzi, unii localnici, mai norocoși, care cunosc drumul spre fostele galerii, mai găsesc, uneori, ambră.

• Ce este chihlimbarul? Este o rășină de pin fosilizată timp de milioane de ani, ce are diferite culori: galben ca mierea, brun-roșcat sau verde-negru.

Muzeul, organizat într-o casă țărănească din Colți, are și un magazin de suveniruri, de unde vizitatorii pot achiziționa diferite obiecte. ” SURSA

N.R.: Cel mai mare chihlimbar din lume (3840g) a aparținut muzeului adus de o localnică și pe care l-a folosit timp de 20 de ani să sprijine o ușă care nu stătea deschisă. Acum aici mai există doar poza și povestea ghidei, chihlimbarul fiind donat Muzeului Județean Buzău.

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s