TURNUL DIN PISA: Inginerii l-au salvat de la prăbușire și îl pot poziționa vertical. Oare îl pot înclina și în partea opusă?
INSIDER: „Ați știut vreodată că Turnul Înclinat din Pisa este gol din interior și nu este un turn rezidențial cu mai multe etaje?!
Turnul înclinat din Pisa este o clopotniță de catedrală din orașul italian Pisa, construită în Piața Miracolelor.
Construcția sa a început în anul 1173 d.Hr. iar după ce clădirea a ajuns la etajul trei, s-a observat că exista o pantă. Vă puteți imagina că un turn cu o greutate de 14.500 de tone este construit pe fundații de 3 m adâncime și instalat pe nisip și nămol?!!
După ce au descoperit panta, inginerii au construit restul etajelor (pereții exteriori) astfel încât înălțimea podelei în direcția înclinată să fie mai mare decât înălțimea acestuia în cealaltă direcție. Ceea ce a crescut înclinarea turnului datorita scufundării fundațiilor într-o proporție mai mare în sol, datorită creșterii greutății planșeelor.
Printre motivele pentru care turnul nu s-a prăbușit: Construcția a continuat timp de 199 de ani, iar oprirea construcției în ea pentru o lungă perioadă de timp este unul dintre motivele care au permis compactarea solului, ceea ce a redus rata de înclinare, iar astfel turnul nu s-a prăbușit complet. Solul argilos a ajutat și principalul motiv pentru tendința de a nu se prăbuși a turnului și rezistența acestuia în fața a 4 cutremure.
Inginerii au calculat centrul de greutate al turnului și s-a concluzionat că turnul s-ar prăbușit complet la atingerea unei pante de 5,44 grade. Turnul a fost închis în 1990 la o înclinare de 5,5 grade, dar turnul nu s-a prăbușit.
Încercările făcute pentru a opri înclinarea turnului și a nu se prăbuși: Săpare găuri adânci în pământ la o adâncime de 40 m și instalarea turnului cu cabluri de fier prin găuri. A fost pompat azot lichid, ceea ce a dus la înghețarea apei în sol și la extinderea și contracția acesteia din nou, ceea ce a dus la tasarea solului și la prăbușirea fundațiilor și, în consecință, la panta turnului la rata înclinării acestuia de-a lungul acestor ani. Au săpat 361 de gropi și au injectat pământul cu 90 de tone de ciment, ceea ce a dus la înclinarea puternică a turnului. Și, în sfârșit, extracția solului a fost folosită în 1990: S-a îndepărtat pământul din partea neînclinată, astfel încât turnul să se încline în acea direcție, apoi s-au folosit cabluri de fier pentru a fixa bazele turnului în pământ și panta a fost redusă la 4 grade, iar asta a fost la început.
Inginerii ar fi putut să o facă verticală, dar nu au vrut să-și piardă faima și valoarea turistică datorată înclinării. Și după ce a fost finalizat, turnul a fost deschis cu garanția că va rezista timp de 300 de ani. SURSA
COMENTEZI?