PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

CHIȘINĂU: De la Plugarul Universal şi Cosmic înapoi în ruine, istoria recentă în miniatură a Basarabiei!


INSIDER: „De la Plugarul Universal şi Cosmic înapoi în ruine: Istoria unei clădiri ca o istorie recentă în miniatură a Basarabiei. Cel mai spectaculos centru pentru tineret din Chișinău – Centrul de tineret „Iuri Gagarin” a fost dat în exploatare în 1972, la scurt timp după ce s-a deschis parcul Valea Trandafirilor. A fost un centru cultural de o importanță internațională, unde se organizau festivaluri de muzică și dans.

Că tot a fost Ziua Cosmonauticii – centrul a fost inițiat în anii 60 iar simbolic piatra de temelie a fost pusă de primul cosmonaut – Iuri Gagarin când a fost aici în 1966. A propos – prima stradă care-i va purta numele tot la Chișinău este, oraş care are o urbanistică legată de Cosmos destul de dezvoltată. Obsesiile epocii: niște naivi.

Acest centru este foarte ofertant şi bine gândit: o sală mare unde se țineau diverse festivități (800 locuri), o sală mare de concerte (400 locuri), o imensă bibliotecă, o sală de sport, o sală de balet, multe spatii pentru diverse cluburi, cercuri şi organizații de tineret, un restaurant, o cafenea şi un Hotel propriu. Practic un complex întreg – amplasat în unul dintre cele mai frumoase şi mari parcuri ale capitalei.

Pe lângă acest centru activau diverse formații muzicale, de dans, cluburi cu diverse activități dedicate tinereilor. Emblematic: pe frontispiciu are poate cea mai faimoasă „icoană modernistă” a Republicii Moldova – “Plugarul Universului” de Aurel David – acest mozaic bizantin-sovietic spectaculos. Țăranul moldovean face un salt colosal şi se apucă de arat şi semănat cosmosul. Aceasta era proiecția de viitor. Nu avea de unde să ştie că va ajunge doar muncitor necalificat semiobag – Gastarbeiter – pe plantațiile globului ca forţă de muncă ieftină. Dar să nu ne grăbim.

Vin anii 90 – centru aparținea Tineretului Comunst. Partidul e interzis, toată moștenirea lui trece la noii komsomolişit de rit nou – naționaliștii moldoveni: „Ai noştri”. Patrioții preiau centru – cei care scriau ode lui Lenin acum scriu ode Nației şi Limbii. Şi Capitalului.

E super interesantă privatizarea, adică jefuiră lui. În câțiva ani ajunge discoteca Night Club – noua formă de educație: banul, sexul şi pistolul – şi după ce trece prin mâinile diverșilor bandiţi ai neînfricaților ani 90 şi ajunge ruine.

Plugarul Universal – din Cosmos în Ruine – Plugarul revine la arat cu boul. Astăzi arată o ruină. E de fapt istoria in miniatură a Basarabiei post sovietice. Acum e o ruină care mai aduce aminte vag a ceea ce a fost: antichitatea noastră.

Tinerii visează să reabiliteze acest centru şi să ajungă la destinația lui inițială. Aşa ar fi corect. O tânără Elena Rîbac chiar a propus pentru lucrarea sa de licență în arhitectură și urbanism o formă de reabilitare.

E oare posibil? Eu zic că da dacă Primarul şi Primăria şi-ar asuma asta. Şi dacă ar exista o presiune mai mare publică. Deocamdată presiunea vine dinspre investiturii imobiliari – ce ghetou exclusivist ar ieşi acolo.

Dar aici a fost poate cel mai spectaculos centru pentru tineret. În Chișinău mai sunt câteva astfel de locuri. Abandonate. Cine le preia?

Aş susține un Primar care se angajează să le readucă în circuit păstrând-le destinația inițială. Sursa foto: Locals.md, Moldova.org, Stefan Rusu. mersi

PS. Notițe şi teren pentru Generația canibală.” SURSA

ARHIVĂ: TREN CHIȘINĂU-BUCUREȘTI: La intrare şi la ieşire trebuie schimbate „roțile” vagoanelor din cauză că Imperiul avea altă mărime a ecartamentului. Imperiul îşi marca teritoriul OXXO SUȘILI MOLDOVIAN: De la Obşepit şi Ospătărie la Sushi – Evoluţia alimentaţiei publice moldoveneşti. Sushi ca la mama acasă OXXO CHIȘINĂU, MOLDOVA: Tineretul Bemol și nunta în benzinărie.”Și din partea nănașilor – 250 litri de A95! Roată wăi…..”

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s