PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

IZVORUL TĂMĂDUIRII: Biserica Târca Vitan, „fă Rai din ce ai!”


INSIDER: „Sfințirea cea mică a apei – Izvorul Tămăduirii 2023 (Biserica Târca Vitan, București sector 3.)” SURSA

N.R.: Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare celebrată anual de către Biserica Ortodoxă în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paște.

Originea acestei sărbători se află în legenda unei minuni care s-ar fi petrecut lângă un izvor de lângă Constantinopol. Potrivit tradiției, un orb şi-ar fi recăpătat vederea spălându-se pe ochi cu apa acestuia. Aici orbul ar fi ajuns călăuzit de viitorul (la acea vreme) împărat al Bizanţului Leon I (457- 474) – căruia îi ceruse apă – împăratul la rândul lui călăuzit şi îndemnat fiind de glasul Maicii Domnului. Ajuns mai târziu în scaunul împărătesc, Leon I a construit la locul respectiv o biserică din zid (actualul edificiu datează din 1835).

În tradiția românească, în această zi, în lăcaşurile de cult după Liturghie, se face sfinţirea aghesmei mici. Iar cei care o beau sunt protejați de boli şi duhuri rele pentru un an şi se înzdrǎvenesc.

Se mai păstrează obiceiul preoţilor de a merge în aceasta zi la izvoarele de apă pentru a le sfinți și, a le proteja de secare sau de adăpostirea duhurilor rele în preajma lor. De asemeni fac stropirea caselor enoriaşilor cu agheasma mică.

În tradiția populară, Izvorului Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai spornică din an, deoarece apele sunt zbuciumate și zgomotoase, fiind mai uşor de găsit.” DETALII

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s