PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

ATOMIUM: Cea mai înaltă „bulă” din Bruxelles, poartă numele Lola Bobescu. În Craiova natală, nici o uliţă!


INSIDER: „Cea mai înaltă „bulă” din Bruxelles, poartă numele Lolei Bobescu (craioveancă), iar noi nu avem o uliţă cu numele ei”. N.R.: Lola Bobescu (Lola

Violeta Ana-Maria Bobescu) (n. 9 august 1921, Craiova, România – d. 4 septembrie 2003 Sart-lez-Spa(d), Valonia, Belgia) a fost o violonistă și profesoară de vioară originară din România.

În Bruxelles există o stradă care se numeşte ‘Lola Bobescu’ şi este situată în cartierul Woluwe-Sint- Lambert.”

Atomium este o clădire din Bruxelles construită inițial pentru Expo ’58. Proiectat de inginerul André Waterkeyn şi de arhitecții André și Jean Polak, are o înălțime de 102 m. Cele nouă sfere ale sale din oțel inoxidabil cu diametrul de 18 m sunt conectate, astfel încât întregul are forma unei celule unitare a unui cristal de fier mărit de 165 miliarde de ori. Tuburile cu diametrul de 3 m conectează sferele de-a lungul celor 12 margini ale cubului și toate cele opt vârfuri spre centru. Acestea includ scări, scări rulante şi un ascensor (în tubul central, vertical – viteza liftului este de 5m/s) pentru a permite accesul la cele cinci sfere locuibile, care conţin săli de expoziție și alte spații publice. Sfera de sus include un restaurant care are vedere panoramică la Bruxelles.

Numele Atomium este o combinație cuvintele atom şi aluminiu, metalul cu care au fost acoperite inițial sferele, după renovarea din 2004-2006 fiind acoperite cu oțel inoxidabil (masa totală devine 2.500.000 de kg). Cu ocazia renovării a fost realizat iluminatul exterior.

Meridianele fiecărei sfere au fost acoperite cu plăci dreptunghiulare de oţel, în care era integrată iluminarea cu LED. Aplicația LED luminează becurile noaptea. De asemenea, luminile pot clipi simultan sau pe rând la fiecare meridian, simbolizând raza de acțiune a unui electron în jurul miezului său. În plus, designerul industrial german Ingo Maure a creat obiecte de iluminat şi instalații pentru interiorul clădirii.

Exista o sfera dedicată copiilor, la care acces numai au grupuri organizate de minim 10 copii, care pot petrece noaptea în Atomium. Copiii și insoțitorii lor sosesc la Atomium la 6 pm iar programul include vizionarea unui film, mese, somn, în grupuri de cate 3-4, în minisfere speciale (cușete, care poartă denumirea simbolică de „picături de ploaie”), mic dejun în restaurantul panoramic, o prezentare a monumentului, experiența încheindu-se la ora 10 în urmatoarea dimineață.

Atomium este astăzi, cu peste 600.000 de vizitatori pe an, cea mai populară atracţie turistică din capitala Europei., un centru de artă realizat pe 8 nivele. Orar: luni – duminică 10-18. Bilete: Adulți 16 euro, Seniori 14 euro, Copiii 8.5 euro.” DETALII

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s