PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

MONUMENTUL REFORMEI PROTESTANTE: O biblie de 3.6 m, omagiu lui Martin Luther şi Jean Calvin, comemorează 500 ani de la Reforma Protestantă


INSIDER: „Monumentul Comun Martin Luther şi Jean Calvin. Autor: Ionel Stoicescu. Anul realizării: 2022. Localizare: Strada Ion

Câmpineanu/ Ştirbei Vodă, Parcul Sala Palatului, București sector 1.

Monumentul aduce un omagiu celor două personalități cu prilejul comemorării a 500 de ani de la Reforma Protestantă (1517 – 2017), celebrând totodată toleranța religioasă a bucureştenilor.

Monumentul, realizat din piatră naturală, de vrața, reprezintă o biblie deschisă, pe coperta căreia sunt plasate efigiile în bronz ale lui Martin Luther (1483-1546) și Jean Calvin (1509-1564). În tradiția protestantă, Biblia ocupă o poziție privilegiată, ea fiind considerată sursa supremă și unică de revelație divină. Principiul Sola, scriptura, implică idea că ființa lui Dumnezeu și voinţa lui pot fi cunoscute numai prin Scriptură, respectiv prin studiul Scripturii.

Blocul masiv din piatră are dimensiunile 2,30 m x 2,30 m și înălțimea de 3,60 m, fiind încastrat pe o platformă înconjurată de o lentilă cu suprafața bombată, ușor ridicată față de nivelul platformei.

Cunoscut ca și „Părintele Reformei”, Martin Luther (1483-1546) a fost profesor de ştiinţe biblice la Universitatea din Wittemberg. Tezele sale au contribuit la înnoirea Bisericii Universale, Martin Luther fiind promotorul unei schimbări fundamentale a credinței prin traducerea Bibliei în limba germană. Redactarea celebrelor sale 95 de teze, lipite de Luther pe uşa bisericii din Wittembe denunţau practicile profund imorale ale clerului militând pentru o reîntoarcere la principiile simple ale creştinismului timpuriu și pentru reformarea clerului catolic.

Reformator al religiei creştine, Jean Calvin (1509-1564), profesor de teologie la Geneva, a publicat un manual pentru creştinul reformat, care a devenit cea mai importantă lucrare teologică a Reformei, propovăduind o viață în credință „după Scriptură şi Cuvântul lui Dumnezeu, fără liturghii, statui, idoli sau alte abuzuri papale”. Calvin a arătat că această credinţă biblică era mai mult decât o doctrină, fiind o cale morală de a trăi viața înseși, reorganizând, astfel, structura religioasă și politică a oraşului conform perceptelor Bibliei. Doctrina religioasă calvinistă este oarecum diferită faţă de cea a lui Martin Luther, în ceea ce priveşte ritualul practicării cultului fiind considerată o radicalizare a luteranismului.

Lucrarea a fost realizată de sculptorul Ionel Stoicescu (n. 25 aprilie 1968), membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Autorul lucrării a absolvit Facultatea de Arte Plastice și Decorative, secția Sculptură, din cadrul Academiei de Artă București. Dintre lucrările sale amintim: „Monumentul Părinţilor Fondatori ai Uniunii Europene”, amplasat pe „Insula Trandafirilor” din Parcul „Regele Mihai I”, „Bustul lui Panait Istrati”, expus în Elveția, lucrarea monumentală „Metafora vieţii”, „Bustul doctorului Dan Setlacek”, „Bustul fotbalistului Titus Ozon”.” DETALII

N.R.: Termenul „protestant” reprezintă o noțiune generică pentru diverse confesiuni, organizate după ideologii creştine şi având structuri ecleziastice proprii. „Protestantismul reprezintă toate confesiunile creștine care nu sunt nici catolice, nici creștin ortodoxe”. Teologia protestantă a dus la importante diviziuni interne, caracterizate în comun prin separarea acestora de catolicism şi Papalitate. Cele mai importante patru tradiții care au izvorât direct din reforma sunt tradiția luterană, cea reformată/calvinistă/prezbiteriană, cea anabaptistă şi cea anglicană.

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s