DÂMBOVIȚA DELIVERY: Teoretic, s-a deschis cel mai mare spațiu nefolosit al Bucureștiului. Practic, avem unde, avem cu cine, dar nu avem cu ce!
INSIDER: „Weekendul trecut bucureșteni au avut voie „să se dea în bărci” la propriu pe Dâmbovița. La ora 15 când a fost anunțată deschiderea evenimentului la pontonul de lângă Biblioteca Națională, a apărut doar o domnișoară pe un Stand Up Paddle în timp ce o mulțime de fotografi și cameramani, profesioniști și amatori, așteptau bucureștenii pasionați de sporturi nautice. A mai apărut încă un Stand Up Paddle pe care un organizator a plimbat 2 copilași pe rând, vreun sfert de oră și două caiace gonflabile aduse de un el și o ea, și pasionați, dar și dotați cu ambarcațiuni proprii. Deși toată lumea se aștepta la o puzderie de bărci și bărcuțe pentru că, în sfârșit, „se dăduse liber la navigat pe Dâmbovița” se pare că au „percutat” numai bucureștenii cu dorința, dar neproprietari de ambarcațiuni. E adevărat că erau ancorate două bărci de la Asociația Ivan Patzaichin Mila 23, dar având în vedere câte hidrobiciclete zac în IOR după un gard (și care nu au văzut apa anul acesta din lipsa dorinței și putinței Primăriei Sectorului 3!), cred că în ciuda mediatizării „cu surle și trâmbițe” a evenimentului, CINEVA nu și-a făcut bine temele dpdv al recuceriri apei & chestii nautice, iar totul a rămas la nivel de „Comunicat” preluat de presă.”
TEORIE: „A avea un râu ce traversează orașul este un privilegiu pentru locuitorii acestuia, iar marile oraşe ale lumii exploatează această resursă pentru a oferi oamenilor spații pentru recreere și petrecere a timpului liber, pentru activități educative și sportive, pentru odihnă şi socializare. Potențialul Dâmboviței este departe de a fi cu adevărat valorificat de bucureșteni. În prezent, râul este cel mai mare spaţiu nefolosit al Bucureștiului, iar împreună cu bulevardele adiacente reprezintă o barieră și un separator între sectoare, între cartiere şi faţă de facilitățile de care au nevoie cartierele și locuitorii.
În weekendul 16-18 septembrie, pe segmentul de râu Timpuri Noi – Mihai Bravu, recucerim apa cu sporturi nautice şi animăm strada cu peste 30 de spectacole, ateliere şi activități culturale și sportive pentru cei mari şi cei mici. Vizitatorii vor avea ocazia să se plimbe cu bărci ori caiace pe râul Dâmbovița, sa admire artă stradală in the making, să participe la sesiuni de yoga pe insule plutitoare şi să se bucure de râu şi poveştile sale fără zgomotul maşinilor.
Cei curioşi vor descoperi păsările care îşi petrec timpul pe Dâmboviţa şi importanța lor pentru ecosistemul riveran, vor avea ocazia sa participe la activităţi şi spectacole despre ecologie şi sustenabilitate, la discuții despre poezie şi literatura românească contemporană şi să asculte poveştile Bucureştiului de pe vremuri, relatate chiar de seniorii oraşului. Cei care preferă mişcarea și adrenalina pot participa la curse cu trotinete, să se dea pe skateboard sau să joace baschet pe terenurile amenajate pe stradă. De altfel, vor exista workshop-uri şi ateliere de sketching, olărit și apropiere comunitară, spectacole de foc şi proiecte de artă colaborativă Nod Design Lab, la care vor putea participa atât copili, cât şi adulții.
lar pentru a încânta vizitatorii şi a imortaliza momentul într-un cadru optimist, vom monta pontoane, organiza trasee cu bărcile între zona Unirii până aproape de podul de la Mihai Bravu şi vom amenaja Podului Abatorului în ton cu acest manifest pentru Dâmboviţa ca spațiu public redat oamenilor şi naturii.” SURSA
COMENTEZI?