PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

MONUMENTUL ELECTRICITĂȚII, VIDRARU: De la cine așteaptă dreptul la vizită Prometeu, titanul care a furat focul lui Zeus pentru a-l dărui oamenilor?!


INSIDER: „Statuia lui Prometeu, Monumentul Electricității sau Omul de Fier se situează în zona Barajului Vidraru, pe o platformă betonată aflată pe Muntele Pleașa. Este o statuie de bronz, înaltă de 10 metri, portretizându-l pe titanul Prometeu ce ține în mână un fulger – electricitatea.” SURSA

N.R.: Imaginea tactilă pentru nevăzători prezintă un monument ridicat deasupra Barajului Vidraru, în forma unui adult, reprezentându-l pe Prometeu, personaj din mitologia greacă, titanul care a furat focul de la Zeus, stând în picioare, cu mânile ridicate deasupra capului, ţînănd în ele două fulgere.

Statuia lui Prometeu poartă denumirea și de Monumentul Electricității, cele două fulgere prinse în mâinile sale reprezentând puterea venită din energia electrică.

Statuia bărbatului este evidențiată plină în relief, iar fulgerele pe care le poartă în mâni, sus, sunt redate ca două linii frânte, orizontale și îngroşate, una în stânga și alta în dreapta capului.

Degetele cu care apucă electricitatea derivată din fulgere sunt redate ce centrul fiecărui fulger, ca succesiune de forme scurte, alungite, rotunjite în capete și îngroşate.

Picioarele bărbatului din statuie sunt usor depărtate și fixate pe un postament, o bază mai înaltă din beton, redată printr-un dreptunghi, în marginea inferioară, plin în relief şi orizontal.

Statuia a fost realizată de sculptorul Constantin Popovici (1938-1995) în anul 1965 şi îl înfăţişează pe Prometeu cu fulgerul în mână, ca simbol al electricității.

În mitologia greacă Prometeu era considerat drept unul dintre binefăcătorii oamenilor, deoarece a dăruit oamenilor focul. Zeus îl înlănţuie pe Prometeu de o stâncă pe muntele Kazbek din Caucaz, unde un vultur uriaș îi devorează zilnic ficatul, care peste noapte se regenerează. Heracle ucide vulturul şi-l eliberează pe Prometeu,ale cărui chinuri se sfârșesc. Într-o alta varianta, Prometeu nu s-ar fi mulțumit să le dea oamenilor focul, ci ar fi creat el însuşi oameni din humă, însufleţindu-i cu ajutorul focului.

Autoritățile comuniste au dorit ca în anul în care a fost creat barajul Vidraru să fie realizată și o statuie de dimensiuni impresionante, aceasta fiind realizată în doar câteva luni.

Monumentul Electricității a fost închis timp de trei ani din cauza unor lucrări pentru îmbunătățirea siguranței vizitatorilor, fiind redeschis pe 15 aprilie 2018. Totuși turiștii care au dorit să-l viziteze în ultimul timp l-au găsit ferecat. Accesul la statuie se face după urcarea a câteva sute de trepte. Monumentul atrage anual zeci de mii de vizitatori din ţară şi străinătate. DETALII

ARHIVĂ: LUPENI, HARGHITA: „Inima lui Isus” – cea mai mare statuie a lui Isus din Europa de Est are 22 de metri OXO PASUL CIUMÂRNA, SUCEAVA: Palma, primul monument al drumarilor din România OXO FALX DACIC: Arma care i-a determinat pe romani să-și modifice coifurile și scuturile are monument pe DN7. Vârful e îndreptat spre Roma! OXO ODESA, UCRAINA: Baciul moldovean din Miorița intră în Cartea Recordurilor. Cea mai mare statuie din lume dedicată ciobanilor!

2 responses

  1. Pingback: OBELISC, PETRILA: Cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului care a funcţionat neîntrerupt 156 de ani. „Lacrima minerului întotdeauna a căzut și va cădea spre cer!” | infoINSiDER.ro

  2. Pingback: CETATEA POENARI, ARGEȘ: Închisă până în 2023 pentru „impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea și consolidarea patrimoniului cultural”. Teoretic! | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s