PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

PARCUL IZVOR, BUCUREȘTI: Concesionarea de către compania WUNDERPARK SRL din Cluj pentru „o multitudine de activități de exprimare artistică, food & beverages”?!


INSIDER: „O nouă amenințare pentru Parcul Izvor: încă “nevindecat” după Nostalgia, riscă să fie CONCESIONAT . Primăria Municipiului București, prin primarul general și consilierii generali, trebuie să își asume rolul instituțional de protectori ai interesului public și să se opună ferm propunerii de concesionare a Parcului Izvor. Conform informațiilor publicate de platforma Hotnews, o companie privată dorește să concesioneze întregul parc pentru „o multitudine de activități de exprimare artistică, ce se vor combina cu elemente de food & beverages, shops sau hub de dezvoltare a ONG–urilor”.

În opinia noastră, Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor, această propunere este absolut inacceptabilă și solicităm ferm ca reprezentanții Primăriei București să respingă această idee. În mod ironic, unul dintre argumentele folosite de compania care dorește concesionarea Parcului Izvor este tocmai abandonul total al autorităților publice și lipsa de interes cu privire la protejarea și îmbunătățirea spațiului verde din parc. Spunem ironic pentru că exact instituția care are datoria de a îngriji parcul oferă argumentele pentru concesionarea lui.

Bucureștenii au dreptul la aer curat, au dreptul la spații verzi și la un mediu sănătos. Actuala conducere a Primăriei Generale s-a arătat, până acum, depășită de sarcina de a crește calitatea spațiilor verzi din București ori de a crește suprafețele de spațiu verde din oraș. Bugetul mic nu mai poate fi o scuză pentru abandonul parcurilor din București, la doi ani de la preluarea mandatului. Mai mult, lipsa fondurilor publice nu poate, sub nicio formă, să fie pretext pentru concesionarea parcurilor din București. Obiectivul primarului general de a suplimenta bugetul capitalei trebuie să cunoască niște limite. Știm că își dorește suplimentarea veniturilor capitalei, dar asta nu se poate face prin negocierea parcurilor publice și, deci, implicit, prin negocierea sănătății cetățenilor.

Spațiul verde și caracterul public al parcurilor din Municipiul București sunt, în opinia noastră, valori fundamentale pe care nicio autoritate publică locală nu le poate contesta. Cu toate acestea, după eșecul uriaș de a proteja parcul Izvor, în cazul festivalului Nostalgia, care a condus la restricționarea accesului cetățenilor la un parc public pentru mai bine de trei săptămâni și la deteriorarea spațiului verde, a iluminatului din parc, aleilor și altor elemente din parc, ne vedem nevoiți să amintim autorității publice de aceste imperative ale traiului în spațiile urbane. Dincolo de aceste grave daune aduse parcului, propunerea de a transforma un spațiu verde într-un spațiu care acordă prioritate consumului va conduce la antropizarea accentuată a spațiului verde. Montarea infrastructurii necesare pentru implementarea proiectelor descrise în propunerea de concesionare contravine chiar ideii de spațiu verde, existând deci riscul ca parcul să devină secundar. Or, în opinia noastră, spațiul verde trebuie să fie prioritar și orice intervenție să fie făcută cu respectarea acestei priorități.

Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor s-a născut din dorința de a proteja parcul de decizii abuzive și nocive și de a promova, la nivelul autorităților publice locale din București, investițiile în buna gospodărire a acestui parc. Propunerea de concesionare care a ajuns în spațiul public ne obligă să apărăm chiar existența parcului.

Reiterăm deci solicitarea ca Primăria Municipiului București să nu lase loc de interpretări – Parcul Izvor (și, altfel, orice parc) trebuie să rămână un parc în administrarea Primăriei Municipiului București, trebuie să rămână accesibil cetățenilor, gratuit, tot timpul anului, în integralitatea sa. Concesionarea unui parc public ar fi, în opinia noastră, falimentul moral al celei mai mari primării din România.

Facem un apel public către comunitatea din București – cetățeni, grupuri de inițiativă civică, organizații non-guvernamentale, orice persoană preocupată de calitatea vieții și de protejarea spațiilor verzi să se alăture demersului de protejare a Parcului Izvor. Posibila concesionare a acestui parc ar putea crea un precedent periculos pentru toate spațiile verzi din capitală.” SURSA

ARHIVĂ: PARCUL CIȘMIGIU: La împlinirea a 168 de ani, în loc de tort, primarul Nicuşor Dan i-a făcut coliva!

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s