PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

PARCUL CIȘMIGIU: La împlinirea a 168 de ani, în loc de tort, primarul Nicuşor Dan i-a făcut coliva!


INSIDER: „Deși temperatura in termometre sare de 30°C și mass media sperie cu Apocalipsa, în Parcul Cișmigiu, cea mai veche grădină publică din București, inaugurată în 1854, lacul e secat, aleile varză iar locul de joacă distrus de un copac de peste 10 m căzut acum vreo lună.

Vizavi, din birou, primarul general Nicușor Dan privește neputincios sau așteaptă următorul mandat să facă ceva bun și pentru parc. Se pare că și-a pierdut virulența apărătorului absolut al spațiilor verzi din anii când se războia prin tribunale cu fostul primar și-i punea tot felul de piedici, deși atunci parcul avea distincția cuvenită monumentului istoric, ce este.

N.R.: 10 lucruri puțin cunoscute despre Parcul Cișmigiu

1. Lucrările la parc au început în 1780, la porunca lui Alexandru Ipsilanti, domnul Ţării Româneşti, prin construirea a două cișmele in zonă. Una dintre acele cişmele a fost aşezată înspre strada Ştirbei Vodă, pe locul grădinii de astăzi.

2. Inaugurarea oficială a Grădinii Cişmigiu a avut loc în anul 1854, mult mai târziu.

3. Pentru realizarea grădinii, au fost aduşi circa 30.000 de arbori şi arbuşti din jurul oraşului, precum şi plante ornamentale de la Braşov şi Viena.

4. La început, parcul era locul preferat al celor mai bogaţi şi mai cunoscuţi oameni din Bucureşti, existând o vreme când era un regulament strict pentru cei care voiau să se plimbe prin Cişmigiu. Vizitatorii nu aveau voie să vorbească tare, urât sau să facă mizerie, iar orice activitate comercială era interzisă.

5. În 1882, Cişmigiul a fost iluminat electric.

6. Primul chioşc de ziare din Bucureşti a fost montat la intrarea principală în Cişmigiu, refăcut, putând fi admirat şi astăzi.

7. În parc, La Cetate, există şi ruinele unei mănăstiri construite în anul 1756 de logofătul Văcărescu. Din mănăstire pornea un tunel secret care făcea legătura între Palatul Creţulescu şi malul Dâmboviţei.

8. Cândva, Cişmigiul adăpostea o mică grădina zoologică cu urşi, vulpi, lupi, castori, peşti, lebede, păuni şi multe alte vieţuitoare. Animalele au fost scoase treptat, îngrijirea lor fiind destul de costisitoare.

9. Izvorul Sissi Stefanidi, amplasat în Grădina Cişmigiu, reprezintă o mamă îndurerată de moartea fiicei sale, ce toarnă apă cu ulciorul. Locul pe care este amplasată statuia aparţinuse familiei Stefanidi şi a fost donat către primăria oraşului după moartea fiicei lor.

10. Iarna anului 1883 a fost mai geroasă şi Lacul Cişmigiului a îngheţat. Astfel a apărut micuţul patinoar natural de care ne bucurăm şi astăzi şi unde bucureştenii îşi împărtăşeau primele noţiuni de patinaj încă de la finalul secolului al XIX-lea. Sursa foto: yoni_ro” SURSA

ARHIVĂ: CIŞMIGIU: „Am zâmbit copacilor cu hăinuţe colorate, copilului care îi îmbrăţişa şi unei amintiri alb-negru…” *** PASCAL: Iepuraşul din Cişmigiu, angajat Lee Cooper? *** DOLCE FAR NIENTE: Bucureştenii fără locuri de muncă sunt aşteptaţi în Cişmigiu pentru reeducare! *** FANTOME ÎN CIŞMIGIU: Totul este doar un mit, Marilyn Monroe n-a murit! *** NEMURIRE: Trăim atâta timp cât este pomenit numele nostru!

Un răspuns

  1. Pingback: PARCUL IZVOR, BUCUREȘTI: Concesionarea de către compania WUNDERPARK SRL din Cluj pentru „o multitudine de activități de exprimare artistică, food & beverages”?! | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s