PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

PODUL CANAKKALE 1915, TURCIA: Cel mai mare pod suspendat din lume leagă Europa și Asia peste Strâmtoarea Dardanele


INSIDER: „Pe 18 Martie 2022, Turcia a inaugurat cel mai lung pod suspendat din lume, construit peste Strâmtoarea Dardanele, frontieră naturală între Europa şi Asia, podul numit Canakkale 1915. Cu acest pod doboară două recorduri dintr-un foc: cu o deschidere principală de 2.023 de metri, Podul Canakkale 1915 a devenit (N.R.: cu 32 m) cel mai lung pod suspendat din lume, titlu deţinut până acum de podul Akashi Kaikyo din Japonia, care are o deschidere principală de 1.992 de metri. Cei 2.023 de metri ai deschiderii centrale fac referire la faptul că în 2023 va fi aniversat centenarul Republicii Turcia, în timp ce denumirea podului şi data deschiderii (18 martie) evocă importanta victorie navală a forţelor otomane împotriva britanicilor din 1915. Cele două turnuri roşii sunt, de asemenea, cele mai înalte structuri de acest tip din lume pentru un pod suspendat, măsurând 318 metri. În total, podul de peste Dardanele are o lungime de 4.068 de metri, luând în calcul şi viaductele. Podul Canakkale 1915 este al patrulea pod din Turcia care leagă Asia de Europa, celelalte trei fiind construite în Instabul. Proiectul a fost lansat în martie 2017, iar la lucrări au participat mai bine de 5.000 de muncitori. Costurile s-au ridicat la 2,5 miliarde de euro, potrivit Global Construction Review. Podul a fost proiectat în principal de compania Cowi din Danemarca şi a fost construit de un consorţiu format din Daelim, Limak, SK şi Yapı Merkezi. Traficul estimat pentru cele şase benzi este de până la 45.000 de vehiculele pe zi, noul pod, care face parte dintr-un proiect de infrastructură mai vast, urmând să faciliteze activităţi deopotrivă turistice şi comerciale în regiune. Distanţa dintre Anatolia şi Peninsula Gallipoli poate fi parcursă acum în aproximativ şase minute, în condiţiile în care până acum era necesară o călătorie de câteva ore cu feribotul.,” SURSA

N.R.: Podul Çanakkale 1915 (în turcă Çanakkale 1915 Köprüsü), cunoscut şi sub numele de Podul Dardanelelor (turca Çanakkale Boğaz Köprüsü), este un pod suspendat construit în provincia Çanakkale din nord-vestul Turciei. Situat la sud de oraşele Lapseki şi Gelibolu, podul se va întinde pe strâmtoarea Dardanelelor, la aproximativ 10 km sud de Marea Marmara. Podul este elementul central al autostrăzii Kinali Balıkesir de 321 km lungă, care va conecta autostrăzile 0-3 şi 0-7 din Tracia de Est cu autostrada 0-5 din Anatolia.

Deschiderea principală: 2.023 m

Lungime 3.563 m

Lăţime: 43,06 m9

Înălţime: 318 m

Zona liberă dedesubt: 69,3 m

TAXA DE POD – 15 euro.

ARHIVĂ: DOLNI MORAVA, CEHIA: Sky Bridge, cel mai lung pod pietonal suspendat din lume are o lungime de 721 m și 1.2 m lățime *** POD BRĂILA – MĂCIN: La 146 de metri nu este ceață. Poze din macara!

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s