CIOFLICENI, ILFOV: „Regina Carmelului”, Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți vitralii inedite, mozaicuri și basoreliefuri impresionante. Un muzeu fără custode!
INSIDER: „Ați auzit de Regina Carmelului? O găsiți lângă București! La doar 33 de kilometri de București, am descoperit un loc care m-a uimit prin liniștea și farmecul lui, prin starea de bine ce ți-o conferă ordinea și frumusețea lucrurilor de aici. Dincolo de gardurile ce-l împresoară, simți că pătrunzi într-o altă lume, una în care te minunezi la tot pasul de ceea ce vezi. Sincer, a fost o întâmplare să ajung aici, după ce obiectivul ,,mi-a sărit în ochi” de pe Google Maps datorită denumirii lui: Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți. În cadrul acesteia se află și biserica Sanctuarului marian diecezan „Regina Carmelului”.
Nu mă voi opri la a vă explica ce înseamnă Ordinul carmelitanilor desculți și cum au ajuns ei lângă Capitală, mai precis în localitatea Ciofliceni, comuna Snagov, județul Ilfov, ci la cum am perceput eu acest loc. Încă de la intrare mi-a reținut atenția poarta de acces, cu gardul frumos din lemn, aleea asfaltată, mărginită de arbori ornamentali, care m-a purtat către o construcție grandioasă. De jur împrejur gazon îngrijit, copaci toaletați cu mare finețe, totul, absolut totul pus la punct cu o precizie matematică care m-a lăsat mut de uimire.
Multă liniște, spații largi, o arhitectură a clădirilor care m-a fascinat, priveliște și atmosferă relaxante, un adevărat parc în care m-am plimbat în voie fără ca nimeni să-mi tulbure gândurile. Ba chiar am îndrăznit să intru pe culoarele unui corp de clădire, unde n-am întâlnit pe nimeni, zona fiind ,,sub controlul” camerelor de supraveghere. Peste tot ordine, curățenie, bun gust. Când am încercat să pătrund în biserica ,,Regina Carmelului”, ușa mare de la intrare, având drept mânere două litere, era închisă. Inițial, am fost mâhnit că nu am putut intra, însă am descoperit repede că accesul se face pe cele două uși laterale, așa că am putut să-mi potolesc curiozitatea de a vedea acest sanctuar. Uimitor, ceva nou pentru mine, unde m-au fascinat atât vitraliile inedite, cât și mozaicurile superbe sau basoreliefurile. Parcă eram într-un muzeu, unde lipsea custodele.
Singur, în interiorul acestui lăcaș de rugăciune, citind înscrisurile de pe vitralii, studiind orga cu 10 registre și două claviaturi, ce-și va face simțită prezența, în curând, în cadrul unui
concert de inaugurare. Admirând crucifixul suspendat, icoana „Maicii Domnului de pe Muntele Carmel”, altarul, cripta, culorile, perfecțiunea îmbinărilor. Singur, îmbătat de o lume pe care v-o recomand s-o descoperiți pentru atâtea atracții pe metru pătrat.” SURSA
COMENTEZI?