PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

ORADEA: În vizită la Templul Francmasoneriei


INSIDER: „Ai auzit că la Oradea exista un templu masonic ce se poate vizita? Noi l-am vizitat ieri!” SURSA

N.R.: Clădirea situată pe strada Armatei Române nr. 4, fostul sediu al Loji Masonice este una din cele mai interesante și spectaculoase din Oradea, din punct de vedere arhitectural și al decorațiunilor la faţade. Construcția a fost începută după proiectul arhitecților Bálint Zoltán și Jámbor Lajos începând cu anul 1901, și a atras atenția publicului orădean, chiar dacă dimensiunile ei nu sunt impresionante. A fost finalizată în cursul anului 1902, destinația clădirii fiind aceea de sediu de lojă masonică. Nu este întâmplător deci faptul că foarte multe din elementele decorative ale construcției sunt de inspirație masonică, începând cu faţada, dinadins concepută fără ferestre, cu un portic fin marcat. Acesta din urmă se compune din doi pilaștri laterali, iar în mijloc are două coloane canelate cu coronamente dorice. Frontonul este triunghiular, fapt care conferă monumentului un aer neoclasicist.

Organizarea spaţiilor destinate vizitării prezintă structura lojii masonice inițiale cu Sala Templului, Sala pașilor pierduți, Cabinetul de reflexie, Biroul Maestrului Lojii și sală expoziţională cu obiecte specifice. Planul de amenajare a expoziţiei permanente cuprinde atât punerea în valoare a încăperilor conform denumirii acestora cât și prezentarea obiectelor si mobilierului specific într-o manieră inedită. Structura și compartimentarea spatiilor expoziționale, permite adaptarea circuitului de vizitare cu prezentarea în detaliu a sălilor, pe de o parte, dar pe de altă parte să ofere vizitatorului posibilitatea unei documentări pe tema expozițională prin informații oferite în sala expozițională. Program vizitare: marți- duminică 10-18. Bilete acces: adulți 10 lei, elevi 3 lei, copii sub 7 ani gratuit.” DETALII

ARHIVĂ: OCHII LARG ÎNCHIŞI: Salonul Internaţional de Arte şi Cultură Masonică. Atenţie, cade tencuiala! *** MASONI: Ceremonie discretă la Teatrul Odeon *** REPTILIENI: Plăteşti 250 lei să-l vezi pe David Icke şi te primeşte Băsescu. X PO NOI votează PMP?

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s