SECTOR 3: Raiul pe pământ cu tot cu paznic al pomului sacru, cunoaşterii și vieții
INSIDER: „În Biblie șarpele este singurul animal care apare alături de om și de zei în Eden.
Dacă în interpretarea actuală a scrierii el este „ispititorul”, el era prezent în grădina Raiului ca paznic al pomului sacru, dedublat în cel al cunoaşterii și cel al vieții.
De fapt nici în Vechiul Testament, şarpele nu apare identificat cu Satan ci simboliza cunoaşterea și istețimea: „Șarpele era mai şiret decât toate fiarele câmpului pe care le făcuse Domnul Dumnezeu”. (Geneza; 3:1).
Să remarcăm că Yahweh nu pedepseşte şarpele pentru acțiunea sa ci se mărgineşte doar la un avertisment: „Vrăşmăşie voi pune între tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei”. (Geneza; 3:15). Doar peste timp şarpele paznic va căpăta forme amenințătoare de șarpe uriaș, dragon sau zmeu…
Interesantă este legătura dintre numele dat preoţilor lui Yahwe şi şarpe. Denumirea de „levi” este înrudită cu arabul „laha”, care înseamnă „a se încolăci”, iar în ebraică înseamnă „șarpe”. Aceiași rădăcină apare şi în numele monstrului mitic Leviatan.
Până ca Biblia creştină să transforme în paginile ei şarpele într-un personaj negativ, şarpele apare ca simbol al puterii sub forma toiagului lui Moise în episodul întrecerii acestuia cu magii egipteni.
În Biblie şarpele apare şi cu funcţia sa de zeu- vindecător – şarpele lui Asclepios, sub forma „șarpelui de aramă” ridicat de către Moise în deşert: „Și Domnul i-a zis lui Moise: Fă-ți un şarpe înfocat și spânzură-l de o prăjină; și oricine este muşcat și va privi spre el, va trăi. Moise a făcut un şarpe de bronz şi l-a pus într-o prăjină; și oricine era muşcat de un şarpe și privea spre şarpele de bronz, trăia.” (Numeri; 21:8-9).” DETALII
ARHIVĂ: FAST-HEALING: După „Free Hugs”, bucureștenii inventează „Pit stop între blocuri” pentru încărcare energetică. Pe Calea Vitan, gratuit! OXXO DUPĂ 100 DE ANI: „Strada Speranței, la parter. Vă mai aștept și mai sper!”
COMENTEZI?