ACASĂ LA NICOLAE GRIGORESCU: Arsă în Primul Război Mondial și reconstituită după 50 de ani!
INSIDER: „Acasă la Nicolae Grigorescu. Aflat la circa 100 de kilometri de București în orașul Câmpina merită descoperit (…) Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu”. O casă-muzeu de o intimitate aparte, în care renumitul pictor Nicolae Grigorescu şi-a trăit ultimii ani de viaţă, 1904-1907, aici găsindu-se şi ultimul său atelier. O clădire construită între anii 1902 – 1904, ce a fost arsă în Primul Război Mondial și reconstituită după 50 ani.
În curtea muzeului, m-a întâmpinat bustul pictorului, iar terasa de lemn a casei, ce se întinde pe toată lungimea etajului, m-a dus cu gândul la foișoarele caselor țărănești românești. VIDEO
În holul de la intrare m-a întâmpinat o doamnă muzeograf, care m-a introdus treptat, treptat în lumea atât de fascinantă a artistului. Chiar în prima încăpere, în care se află și o scară de lemn ce ademenește spre etaj, te învăluie căldura unei ambianțe cu accente orientale. Aici se află amenajat un colț exotic, unde se regăsesc lucrări colecționate de pictor în Istanbul, în 1873, precum arme, vase, covoare, veșminte, ba chiar și o narghilea.
Din acest spațiu, pe ușa din stânga, am pătruns în cea mai mare cameră a casei și cea mai importantă prin activitatea de creație care se desfășura aici: atelierul artistului.
Pereții, ,,tapetați” cu zeci de lucrări ale lui Nicolae Grigorescu, ,,originale”, după cum m-a asigurat gazda mea, mi-au confiscat privirea pentru timp bun. De remarcat că în casa memorială există mai multe tablouri cu tema „Carul cu boi”, de diferite dimensiuni, de-a lungul timpului Grigorescu pictând aproximativ 300 de variante.
Pe lângă impresionanta colecție de tablouri, în muzeu am văzut unelte, obiecte folosite de pictor pentru realizarea creaților sale, schițe în creion, fotografii, mobilier de epocă deosebit, tapițerii, o bibliotecă cu cărți vechi, precum și multe alte obiecte personale.
La etaj, spațiul este destinat organizării unor expoziții temporare. FOTO
Deși redus ca suprafața, Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” adăpostește picturi de o inestimabilă valoare, este cochet, bine structurat și îndeamnă la visare, la o călătorie fascinantă în trecutul unuia dintre cei mai mari pictori români.” SURSA
N.R.: Nicolae Grigorescu (n.15 mai 1838, d. 21 iulie 1907, Câmpina) este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de lon Andreescu şi Ştefan Luchian.
La data de 9 decembrie 2021, preşedintele României Klaus Iohannis a promulgat Legea 289 pentru declararea zilei de 15 mai ca Ziua naţională a pictorului Nicolae Grigorescu.
Anul acesta se împlinesc 185 de ani de la nașterea marelui pictor. Adresa: Bulevardul Carol I, nr. 108, Câmpina, județul Prahova. Program de vizitare: Marţi – Duminică: 09:00 – 17:00 Luni: Închis. Intrare: 12 lei/ adulți; 8 lei/ pensionari; 4 lei) elevi și studenți.” DETALII
ARHIVĂ: LUMEA ÎNTR-UN TIMBRU: Nudurile lui Nicolae Grigorescu în pictura românească.
COMENTEZI?