ABANDON: Stema României, Geografia și Istoria zac în curtea Facultății de Teologie
INSIDER: „#Aiciastat stema regalității care orna cândva clădirea Școlii normale de băieți, viitori institutori, instituție ce a fost înființată cu sprijinul financiar al lui Carol I. Astăzi clădirea adăpostește Facultatea de Teologie, dar din păcate stema zace abandonată în curte alături de două sculpturi alegorice, la rândul lor proptite în curte: Știința geografiei cu globul pământesc la picioare și Știința istoriei.
Pe 10 mai am sărbătorit Ziua Regalității, cu triplă însemnătate: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. 10 Mai a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la instalarea comunismului, cu o întrerupere de 2 ani, când a fost interzisă în 1917 de ocupaţia germană. 10 Mai continuă să fie celebrată de instituții cu reputație și în zilele noastre. Așa că m-am gândit că este un moment potrivit să discutăm despre această stemă sculptată în piatră, o urmă a Bucureștilor ce se duc…
Stema României de la 1881 care se află aici are pe scutul din centru 4 elemente heraldice ale regiunilor istorice/ Principatelor: acvila încoronată şi cruciată, purtând în ghiare spada şi sceptrul, flancată de un soare (Țara Românească); un cap de zimbru cu stea între coarne, flancat de o semilună (Moldova); un leu încoronat ce ieşea dintr-o coroană antică, flacat de o stea cu 6 raze (simbolul Olteniei) și doi delfini afrontaţi (simbolul Dobrogei). Pe centru, scutul scartelat al casei domnitoare. Scutul, timbrat cu coroana regală din oţel, cu care a fost încoronat Carol I, era susţinut de doi lei. Azi coroana a dispărut (ca de altfel orice alt simbol monarhic în perioada comunismului). Sub eşarfa devizei “Nihil sine Deo” (Nimic fără Dumnezeu) apare și ordinul “Steaua României”.
Ce frumos ar fi ca această stemă și statuile alegorice să fie restaurate și puse la loc de cinste! Mă bucur că ele nu au dispărut, dar nu cred că curtea din fața Facultății de Teologie este cel mai bun loc de depozitare și punere în valoare (mai ales în condiții de intemperii). Oare ce putem face să ajutăm acest demers, Universitatea din București și Facultatea de Teologie Ortodoxa Iustinian Patriarhul?” SURSA
N.R.: „Strada Sfânta Ecaterina 2- 4, Bucureşti, sector 4”
COMENTEZI?