SYDNEY: „Natură moartă cu piatră și mașină”, sculptură de Jimmie Durham. O stâncă de 3 tone aruncată pe un Ford Fiesta, (diz)armonie între natura implacabilă și creația umană!
INSIDER: „Operă de artă grozavă amplasată în sensul giratoriu o puteți vedea din toate direcțiile și fiind în zona The Rocks este pe măsură. Este ca și cum ai spune „ai grijă unde parchezi” sau „parchează cu grijă”. Cred că reprezintă natura și obiectele create de om care se ciocnesc şi poate că nu trăiesc împreună atât de armonios. Unul dintre lucrurile mărunte despre Sydney pe care nu le uit niciodată.
„Still Life with Stone and Car” este o instalație de artă/sculptură creată de artistul american Cherokee Jimmie Durham în 2004 pentru Bienala din Sydney. Inițial, această piesă a fost concepută ca artă de performanță, iar roca masivă de trei tone a fost aruncată dintr-o macara pe hatchback-ul Ford Fiesta roșu din 1999 în fața unei mulțimi mari de privitori de la Opera din Sydney în iunie 2004. Înainte ca piatra să cadă de pe macara, Durham a pictat o faţă pe ea.
Toate numerele de înmatriculare şi accesoriile cromate au fost apoi îndepărtate pentru a face identitatea maşinii mai obscură. Maşina şi piatra au fost apoi mutate la locația lor permanentă pe un sens giratoriu din zona Walsh Bay, ca parte a unui Sculpture Walk în aer liber finanţat de Transfield.
Jimmie Durham şi soția au fost să cumpere maşina de-a lungul Parramatta Rd în Sydney, criteriul său în alegerea ei a fost acela că trebuie să fie roşie, de preferat făcută local, între 5.000 $ lși 10.000 $ și să poată susține o greutate de două tone căzută pe acoperişul său!!! Ford Festiva pe el a ales-o a avut un preț de 8.995 $, iar prețul stabilit a fost de 7.800 $, plătit de Bienala din Sydney.
Jimmie Durham s-a născut în 1940 în Washington, Arkansas din părinți indieni Cherokee. La începutul anilor 1960 a activat în teatru, spectacol și literatură în Mişcarea pentru Drepturile Civile din SUA. Prima sa expoziție de artă solo a avut loc în Austin Texas în 1965.
În 1969 s-a mutat la Geneva, dar s-a întors în SUA în 1973, înainte de a se muta în Mexic în 1987, iar apoi în Europa în 1994. Jimmie Durham a fost activist în Mişcarea Indiană Americană din SUA în perioada 1973-80. A fost director al Consiliului Internațional al Tratatului Indian şi reprezentant la Organizația Națiunilor Unite. Era frustrat de apatia guvernului SUA și promisiunile încălcate în ceea ce privește reconcilierea cu nativii americani.
Durham este destul de nomad şi a trăit în multe oraşe din întreaga lume, inclusiv New York, Bruxelles şi Berlin. Lucrările sale au fost prezentate în multe centre de artă, bienale şi muzee din întreaga lume. ” SURSA
Pingback: UNGARIA: Memorialul victimelor accidentelor de circulație | infoINSiDER.ro