MUZEUL AUREL VLAICU: „Cel dintâi sburător al Ardealului, biruitorul văzduhurilor prin aeroplanul care era propria lui invenție și construcție”
INSIDER: „Muzeul Memorial „Aurel Vlaicu” este un muzeu judeţean din satul Aurel Vlaicu nr. 177, situat la 10 km de orașul Orăștie. Muzeul a fost înființat în 1952 de Muzeul Judeţean Hunedoara în apropierea casei în care a trăit Aurel Vlaicu şi familia sa. Adăposteşte o colecție de obiecte legate de activitatea de aviator şi inventator a lui Aurel Vlaicu (1882-1913). Colecția cuprinde: un gramofon, un magnetofon, membrane de telefon, un cazan cu aburi construit de Vlaicu, schițele de proiect referitoare la invenții personale. Program de vizitare marți – duminică 9-17. Intrare 20 lei. DETALII
N.R.: Aurel Vlaicu (n. 19 noiembrie 1882, Binţinţi, lângă Orăştie, judeţul Hunedoara – d. 13 septembrie 1913, Băneşti, lângă Câmpina) a fost un inginer român, inventator și pionier al aviației române şi mondiale. În cinstea lui, comuna Binținţi se numeşte astăzi Aurel Vlaicu. A fost elev al liceului reformat „Kocsárd Kún” din Orăştie, care din 1919 încoace a fost numit „Liceul Aurel Vlaicu”, luându-și bacalaureatul în 1902 la actualul Colegiu Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.
Și-a început studiile inginereşti la Universitatea Tehnică din Budapesta, studii pe care le-a continuat la Technische Hochschule din München, obținând diploma de inginer în 1907. După aceea a lucrat ca inginer la uzinele Opel în Rüsselsheim.
În 1908 se întoarce la Binținți unde construieşte un planor cu care efectuează un număr de zboruri în 1909. În toamna anului 1909 se mută în Bucureşti şi începe construcția primului său avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul zboară fără modificări (lucru unic pentru începuturile aviaţiei mondiale) în iunie 1910. În anul 1911 construieşte un al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câştigat cinci premii memorabile (1 premiu I si 4 premii II) la mitingul aerian de la Aspern, Austria. Concursul a reunit 40 piloți din 7 țări (printre care şi Roland Garros, cel mai renumit pilot al vremii). La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s a prăbuşit în apropiere de Câmpina, se pare că din cauza unui atac de cord. Este înmormântat în cimitirul Bellu din București.
„În această casă românească sa născut la 1882 cel dintâi sburător al Ardealului. AUREL VLAICU. biruitorul văzduhurilor prin aeroplanul care era propria lui invenție și construcție. Pătruns de necesitatea istorică a desfinţării graniței dintre frati, El a indicat ca un înainte-mergător drumul pe care aveà să-l urmeze natiunea română la 1916 pentru biruința şi infăptuirea aspirațiunilor ei seculare. Mucenic al ideii de intregire şi desrobire națională El a sfințit cu sângele tinereții sale, in 1913, începutul acestui drum de mântuire.
În veci să fie binecuvântată amintirea lui şi a neamului din care a odraslit! Astra-Orăştie, 8 lunie-1925. Liceul, Aurel Vlaicu” Orăştie.” FOTO
ARHIVĂ: MUZEUL AVIAȚIEI: „Timp de 16 ani a „zburătăcit” de colo-colo, în corturi de campanie!”
COMENTEZI?