PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

CÂRȚIȘOARA, SIBIU: Muzeu dedicat lui Badea Cârțan, „ciobanul-cărturar” rămas în istorie nu doar pentru drumul făcut pe jos până la Roma ci şi pentru cărţile cărate în desagi şi împărţite românilor din Ardeal.


INSIDER: „Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan (n. 24 ianuarie 1849, Cârțișoara, Sibiu, România – d. 7 august 1911, Sinaia, Prahova, România), a fost un țăran român care a luptat pentru independența românilor din Transilvania, distribuind cărți românești, aduse clandestin din România, la sate.

În anul 1864, a trecut cu turma, pe munte, ilegal, granița dintre Imperiul Austro-Ungar și România, pentru a vedea țara în care auzise că trăiesc frații săi români, liberi de orice stăpânire străină. În 23 mai 1867 și-a luat cele 40 de oi ce-i reveneau drept moștenire de pe urma tatălui și, cu ajutorul unui oarecare Ion Cotigă, un intelectual brașovean care devenise cioban din proprie inițiativă, trece cu turma în România. Cotigă îl învață pe tânăr puțină istorie a românilor, câte ceva despre filosofi, apoi îl ajută să învețe să scrie și să citească, fiind cel care a influențat devenirea ulterioară a tânărului Cârțan.

A călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român. În 1877 s-a înrolat voluntar în războiul de independență al României.

În anul 1911, la 62 de ant Badea Cârțan s-a stins din viață, fără a mai apuca să vadă ziua tuturor românilor uniți. A fost înmormântat în cimitirul de la Sinaia, pe mormântul său stă scrs „Badea Cârțan doarme aici visând întregirea neamului”

În anul 1968, în memoria vestitului cioban a fost inaugurat în centrul comunei Cârțișoara „Muzeul Etnografic și Memorial Badea Cârțan” cu obiecte care i-au aparținut, icoane pe sticlă, cărţi, fotografii vechi, ceramică şi lăzi de zestre. În curtea muzeului a fost reprodusă o casă ţărănească tipică de la mijlocul secolului XIX cu interior specific zonei.

Intrare: 5 lei adulți, 3 lei copii, 10 lei taxă foto. Program: marți- duminică 9.30-17″ SURSA

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s