PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE: Expoziția temporară 160 de ani de Poșta Română – Charta telegrafo-poștală din 1873, primele timbre, pietre litografice, costume de surugiu


INSIDER: ‘Până pe 31 august 2022 Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Compania Naţională Poşta Română şi marchează împlinirea a 160 de ani de la înființarea Poştei Române printr-o expoziție temporară. Sunt prezentate primele timbre poştale, povestea surugiilor și a lucrătorilor poștali. Prin intermediul acesteia sunt prezentate obiecte foarte valoroase din Colecția Filatelică a României, cum ar fi pietrele litografice folosite pentru emisiunile Carol cu barbă și Carol cu favoriți, plăcile de tipar și colile de timbre din emisiunea Principatele Unite (1862-1864), matrițele pentru emisiunile Paris (1872) și București (1879), colile de timbre din emisiunile Carol I gravate și Carol I tipografiate și modelarele de culoare.

De asemenea, pot fi admirate numeroase machete pentru emisiuni de timbre, cum ar fi Centenarul mărcii poştale (alături de modelare) Asistenţa PTT, Uzuale Efigie Regele Mihai (alături de modelare), un costum de surugiu original din secolul al XIX-lea și o replică realizată cu ocazia Centenarului mărcii poștale, alături de care putem vedea o machetă de stație poștală, precum și una de diligență. Vizitatorii pot admira, de asemenea, biroul folosit de personalul poștal în cadrul activităților complexe desfăşurate în oficiile poștale, de la documentația specifică domeniului poştal, la corespondență (scrisori, cărți poștale). Dincolo de ştampilele, dispozitivele pentru imprimarea timbrelor seci, a registrelor vechi, a tocului cu cerneală, putem recompune oficiile din secolul XX și putem vedea cum au evoluat comunicațiile, privind Charta telegrafo-poștală compusă de Direcțiunea Generală a Telegrafelor și Poștelor la 1873, care ilustra atât rețeaua poștală, pe cea telegrafică, precum şi reţeaua de cale ferată.

Sunt prezentate numeroase trofee de la competiția sportivă Marșul Factorilor Poștali, care a împlinit cinci decenii și continuă să se desfăşoare şi astăzi. Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00. Intrare 22 lei adulți, 11 lei pensionari, 5.5 lei elevi și studenți.” DETALII

DEXONLINE: SURUGÍU, surugii, s. m. 1. Vizitiu care conducea (călare pe unul dintre cai) diligentele, poștalioanele sau trăsurile boiereşti.

ARHIVĂ: ANIVERSARE: Columna lui Traian are MCM ani. Copia din România merge pe LXXXIII… OXO RĂDĂCINI: Bijuteriile de familie ale României, adânc îngropate în noi. „Îşi scot strămoşii degetele-afară!”

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s