PĂDUREA LETEA, DELTA DUNĂRII: Ultimii cai sălbatici din Europa au fost abandonați de către stăpâni acum 40 de ani
INSIDER: „Pădurea Letea este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei la IUCN (k naturală strictă), situată în județul Tulcea pe teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti. Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România, fiind cea mai nordică pădure subtropicală din Europa.
Pădurea Letea este singurul loc din Europa unde se întâlnesc liane. Specialistii spun că plantele exotice au apărut datorită seminţelor aduse din Africa de păsările migratoare. Ea începe din nordul satului Letea şi se întinde pe suprafaţă de 5246,8 ha din 1938, o suprafață de aproape 500 ha a fost declarată Rezervație naturală, în zona cunoscută sub numele de „Hasmacul Mare”. În această pădure trăiesc aproximativ 2000 de cai abandonați de localnici. Aceştia au fost subiectul filmului documentar Caii sălbatici din Delta Dunării. La începutul anilor ’80, într-o perioadă în care nivelul de trai din România devenea din ce în ce mai greu, a fost declarată starea de anemie infecţioasă în rândul cailor din deltă.
Multi dintre proprietarii de cabaline, constrânşi şi de faptul că nici costurile nu erau tocmai neglijabile, au renunțat la a mai creşte cai. În tot haosul social şi economic care a dominat ţara noastră în anii postrevoluționari, dobrogenii din Delta Dunării şi-au lăsat caii în libertate.
Sălbăticiţi, şi-au creat propriul lor habitat, cu preponderenţă în zona Pădurii Letea. Numeroasele exemplare de cabaline galopând în voie oferă un peisaj pitoresc în acele ţinuturi, mai ales că sunt printre ultimii cai sălbatici din Europa. Abandonați de stăpâni într-un mediu natural, caii sălbăticiţi din Pădurea Letea sunt monitorizaţi de autoritățile sanitar-veterinare locale şi naţionale, împreună cu ONG-ul pentru protecția animalelor, Vier Pfoten. Se estimează că în acel areal trăiesc între 1000 şi 2000 de cai sălbatici, iar aceste populaţii trebuie ţinute sub control, pentru limitarea păşunatului abuziv. Evident, şi biosfera din acel perimetru trebuie menţinută şi protejată, mai ales că Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din ţara.
Un episod extrem de trist – cu toate că n-a fost primul de acest gen! – s-a petrecut în vara anului 2011 Atunci un samsar care avea intenţia de a abatoriza cai fără stăpân din zona Pădurii Letea, i-a ademenit pe localnici cu câte 100 de lei pentru fiecare cal capturat şi urcat în camion. Iar pentru ca bietele cabaline să fie uşor de stăpânit și manipulat în timpul încărcării şi, apoi, al transportului, s-a recurs la tăierea tendoanelor, pentru a le imobiliza picioarele! Fără a se respecta vreo regulă a bunăstării animalelor, peste 60 de cai sălbatici au fost înghesuiți în TIR-ul ce urma să ia drumul abatorului, însă această acţiune lipsită de orice scrupule a fost stopată cu mare dificultate de un grup de iubitori ai animalelor, care au salvat de la moarte mai bine de 40 de exemplare (mai mulţi cai şi-au pierdut viaţa în timpul transportului) şi le-au redat libertatea în mediul lor natural!
N.R.: În Pădurea Letea există trei trasee. Unul dintre ele poate fi parcurs cu căruțe tradiționale, al doilea are o lungime de 900 de metri şi poate fi parcurs la pas, iar al treilea are aproape 500 de metri şi oferă o panoramă a dunelor de nisip. Vizitarea pădurii se face între orele 10.00 şi 18.00, iar taxa de intrare este 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Un circuit poate dura între o oră şi jumătate şi patru ore. Taxa de intrare poate fi plătită și prin sms la numărul 7483 cu textul ‘Letea’ lângă care adaugă seria şi numărul cărţii de identitate a persoanei care achită taxa.
COMENTEZI?