PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

WORLD PRESS PHOTO: Fotografia anului 2022 este fără oameni. Premieră în istoria celor 65 de ediții ale concursului!


INSIDER: „Cea de-a 65-a ediție a expoziției internaționale anuale World Press Photo poatr fi vizitată şi anul acesta, la nivel national, în perioada mai- august 2022.

Timp de 35 de zile fotografiile sunt expuse concomitent în perioada 1 mai – 4 iunie în Bucureşti, Cluj şi Timişoara, ca mai apoi să fie prezentate publicului din celelalte oraşe din circuit. Următoarele vor fi Sibiu, Constanţa şi Braşov (10 iunie – 14 iulie), laşi şi Oradea (22 iulie – 25 august), iar detaliile fiecărui eveniment vor fi publicate pe pagina de Facebook a expoziţiei. Competiția World Press Photo recunoaşte fotojurnalismul de calitate şi premiază imagini şi poveşti din întreaga lume. Anul acesta, din 64.823 de lucrări înscrise de către 4.066 fotografi din 130 de ţări din întreaga lume, au fost selectați 241 de câștigători regionali şi 4 câştigători globali. Premiul fotografia anului: Kamloops Residential School de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times. Pentru prima dată în istoria World Press Photo, imaginea câştigătoare nu surprinde oameni. Fotografia lui Amber Bracken comemorează copiii care au murit în școala rezidenţială indiană Kamloops, o instituție creată pentru a asimila copiii indigeni și locul unde au fost descoperite 215 morminte nemarcate. Columbia Britanică, 19 iunie 2021. Școlile-internat au inceput så funcționeze în secolul 19 ca parte a unei politici de asimilare cu forța a culturii occidentale a coloniştilor şi misionarilor europeni în rândul diferitelor comunități indigene, Peste 150.000 de elevi au fost luați cu forța din căminele lor şi despărțiți de părinți, deseori interzicându-li-se să comunice în limba natală şi fiind supuşi abuzurilor fizice şi uneori sexuale. O Comisie a Adevărului şi Reconcilierii a ajuns la concluzia că cel puțin 4100 de elevi au murit în cadrul acestor școli. Kamloops a devenit cea mai mare școală din acest sistem. În mai 2021, o analiză cu un sistem radar care poate cartografia subsolul a identificat la Kamloops până la 215 potențiale locuri de înhumare juvenile, confirmånd istoriile orale.

Expoziția World Press Photo este adusă în Românial de @Eidos Foundation. În București se află în Piața Universității. Intrarea liberă.

ARHIVĂ: FLORI DE MUCEGAI: Radiografii ale suferinţei *** WORLD PRESS: Lacrimi din ochiul de sticlă! *** WORLD PRESS PHOTO: „Homo Non-Internetus tace trist sub o cupolă şi arată spre Apocalipsa din 2025”

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s