PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

INDIA: Dansul elicopterelor elefant Chetak


INSIDER: „Elicoptere pentru zboruri ceremoniale folosite de Forțele Aeriene Indiene în anii ’70 .” SURSA

N.R.: „Legenda „elicopterelor dansatoare de elefanți” din India a început în 1977, la o paradă. Aceste adaptări colorate, concepute pentru a afișa puterea militară, puterea industrială și diversitatea culturală a țării, au intrat în folclorul popular. În anul 1969, India a început să construiască o versiune licențiată a popularului francez Aérospatiale Alouette III. A fost fabricat de HAL şi numit Chetak – după un cal de război aparținând regelui Maharana Pratap din secolul al XVI-lea. Numele însemna devotament, vitejie şi rezistență la ocupație. Conform standardelor moderne, Chetak este în cel mai bun caz un elicopter utilitar uşor. Dar la acea vreme era o maşină impresionantă.

Mai mult de 300 dintre ele au fost construite – fără a include Alouette IIl-urile franceze originale achiziționate de India servind în mare parte cu Forţele Aeriene Indiene (IAF), şi abia în anii 2010 serviciul a început să ia în considerare înlocuirea lor. Participant la multe conflicte locale, aeronava a devenit o icoană în India, asemănătoare cu Bell UH-1 din perioada războiului din Vietnam în SUA sau Mil Mi-8 în țările post-sovietice.

Cu toate acestea, abia la parada anuală de Ziua Republicii, care a avut loc la New Delhi la un moment dat în anii 1970, Chetak a fost ridicat la celebritate. Pe 26 ianuarie, soldații au mărșăluit de-a lungul bulevardului Rajpath, tancurile au bubuit, iar camioanele transportau artişti care prezentau tot felul de cascadorii impresionante. Au fost puţine surprize până când a apărut un oaspete neașteptat – Un elefant zburător. Era unul dintre elicopterele aparținând Unității de Elicoptere Nr. 116 IAF. Întregul corp al aeronavei era acoperit cu textile bogat decorate, cu patru „picioare” goale, două „urechi” masive, o pereche de ..colți” şi un „trunchi” masiv. Aeronava a creat furori în mulțime și pe bună dreptate. Unul dintre animalele naționale ale Indiei şi un simbol puternic al puterii sale, elefantul era o priveliște spectaculoasă de privit, chiar dacă tot ce putea face elicopterul îmbrăcat era să zboare încet, în linie dreaptă. „Modificarea” a fost făcută de unul dintre croitorii IAF prin atașarea unor bucăți de material textil. Chiar şi baldachinul era închis, lăsând doar fante înguste pentru a vedea, iar pilotul accelerând până la 110 km/ h (70 mph).

De-a lungul anilor, au existat alte exemple de Chetaks îmbrăcați în animale, unul dintre ei îmbrăcat în peşte, un altul din 1993 înfățișează o pasăre Dodo un animal național din Mauritius – după ce mai multe Chetak au fost vândute forțelor de poliție din Mauritius. În fotografie, două elicoptere zboară unul pe lângă celălalt, ambele având transformări asemănătoare elefanţilor. Decorațiile par mult mai simple de data aceasta, cu deschideri mai mari pe baldachin, oferind probabil piloților o conștientizare a situației mult mai bună. Îmbrăcați ca atare, Chetaks puteau efectua câteva manevre acrobatice de bază. DETALII

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s