CERAMICA DE HOREZU: Victoria soarelui și a luminii asupra întunericului din cântecul cocoșului
INSIDER: „Este Casa Pietraru din Cetatea Meșterilor Olari, care la Horezu împletește în tradiție Sfântul Cocoș și cântecul lui romănesc.” SURSA
N.R.: Ceramica de Horezu este o ceramică românească specifică orașului oltenesc Horezu, judetul Vâlcea, introdusă în 2012 pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Un simbol dominant în pictura vaselor este cocoșul, orologiul natural care vestește destrămarea întunericului, iar cântecul lui anunță victoria soarelui și a luminii asupra nopții și întunericului. Acesta e considerat un simbol al reînvierii și al nemuririi sufletului. Alaturi de cocos mai găsim și alte reprezentări precum stele, șerpi, copaci, oameni, flori, pești, spirala dublă, frunza, brâul, soarele, spicul, pomul vieții și coada de păun. Există două culori specifice zonei, roșul și galbenul de Horezu.
Denumirea orașului provine de la numele de “ciuhurez”, pasăre asemănătoare cu bufnița ce traversează pădurile din împrejurimi. În fiecare an, în ultimul weekend al lunii iunie are loc un mare festival al olăritului, în care sunt prezenți meșteri zonei și tradițiile acestora transmise din generație în generație.
ARHIVĂ: MOLDOVIȚA, SUCEAVA: Cel mai mare muzeu de ouă încondeiate din lume are 11 000 de exponate *** CRIȘENI, HARGHITA: La Muzeul Pălăriilor de Paie se poate admira și proba cea mai mare pălărie de paie din Romania *** STOENEȘTI: Singurul loc din România unde se mai obține mătase naturală! *** RĂDĂCINI: Bijuteriile de familie ale României, adânc îngropate în noi. „Îşi scot strămoşii degetele-afară!”
COMENTEZI?