PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

SUMAL 2.0: „Etica este gradată și se aplică diferit în raport de distanța față de centrul puterii, uneori nici nu se mai utilizează la cei de la marginea cercului.”


INSIDER: „Stimate Domnule Prim Ministru Florin Cîțu

Sunt administratorul și managerul unei firme mici din mediul rural din vestul României care are ca obiect de activitate prelucrarea primara a lemnului. Numele firmei este Business Forest. Ideia acestui business a pornit de la necesarul de capacitați de prelucrare a lemnului din zonă și a fost facilitată de accesul la fonduri europene. Rezultatul, o investiție de 4,3 mil euro greedfield pusă în funcțiune în plină criză economica în 2010.
Schema de business este simplă: prelucrăm o resursă din zonă, lemn, cu oameni din zonă, 62 de angajați în prezent, și producem produse cu costuri mici și calitate foarte bună conform cerințelor pieței ( industria mobilei, un mare contributor la buget și a doua ramură industriala cu sold pozitiv în comerțul exterior după IT ).

În 30 ianuarie 2021 la ora 24 Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a pus în funcțiune sistemul informațional SUMAL 2 iar în 4 zile noi am fost obligați să suspendăm activitatea pe termen greu de estimat. Businessul nostru: procesarea materialelor lemnoase pentru terți ( este de înțeles lipsa noastră de capital circulant dat fiind contextul anului 2010 si a perioadei imediat urmatoare) a devenit imposibil, aplicatia informatică neprevăzând o astfel de posibilitate. Practic materia primă nu poate fi expediată decât în depozitul cumpărătorului fiind exclusă expedierea ei in depozitul terțului procesator în cazul de față.
Vă scriu după 5 zile de încercări disperate de rezolvare a situației, timp în care am primit recomandări dintre cele mai aberante sau din call-center chiar observația ”gata s-a terminat cu astfel de practici”.

Domnule Prim Ministru sunteți răspunzător împreună cu guvernul dumneavoastră pentru situația de criză provocată sectorului forestier,criză a cărei victimă este si societatea noastră.
Fără a contesta necesitatea unui sistem de urmărire a punerii în piață și trasabilitate a materialelor lemnoase constat cu amărăciune că realizarea și impementarea sistemului informațional SUMAL 2 a bulversat industria forestieră și nu are șanse să rezolve probemele ce se vor a fi rezolvate.
Practic printr-o complet opacă dezvoltare a sistemului făcută fără consultarea specialiștilor în domeniu, într-o secretomanie aproape conspirativă s-a reușit realizarea unei creaturi informatice mutante cu impact greu de estimat asupra sectorului.
– S-a informatizat o procedură din anii 60 la care statele UE au renunțat de decenii.
– Nu s-a respectat Regulamentul UE nr 995/2010 privind obligațiile care revin operatorilor economici ce introduc pe piață lemn și produse din lemn.
– Nu se respectă legislația privind protecția datelor cu caracter personal.
– Sistemul face complet inutile sistemele ERP ale firmelor ce-l utilizează fiind imposibilă preluarea automată a datelor datorită formatelor și conceptelor total incompatibile. Toate datele se introduc manual.
– Sistemul se bazează pe ”măsurători” ce nu pot fi realizate cu instrumente de măsurare, nu au metode de măsurare și nu au erori declarate.
– Sistemul restricționează drepturile firmelor din România prin:
o Reduce numarul de unități de măsură utilizate (exclusiv volum) comparativ cu Regulamentul 995/2010 (volum, masa, numar de bucăți) cu implicații în înregistrarea obligatorie a unor situații gestionare false.
o Împiedică libera circulație a mărfurilor și libera circulație a serviciilor, principii fondatoare UE.
o Reduce competitivitatea firmelor românești prin marire nejustficată a costurilor prin operarea în paralel a doua sisteme de gestiune (contabil si SUMAL2), prin complicarea circuitelor mărfii, prin scumpirea transporturilor și încetinirea fluxurilor de producție.
o Obligă la înregistrarea și vânzarea unor produse inexistente pe piață sau în limbajul de specialitate. De exemplu pentru denumirea comercială cherestea stejar vom folosi ”cherestea gârniță din lăstari” sau alte asemenea.
o Nu permite evidențierea și scăderea pierderilor tehnologice normate, de altfel, și specifice fiecărui flux tehnologic. Toată evidența SUMAL 2 fiind gestionată pe ideia ”suma produselor=consum de materie primă” vădind faptul că analiza realizată pentru aplicația informatică este la nivelul unei probleme de matematică de clasa a IV a.
o Sistemul nu permite corectarea erorilor și nici declarații rectificative.
o Sistemul expune firmele la liberul arbitru al diverselor autorități prezumate a fii corecte deși au legi de funcționare și competențe, in multe cazuri, complet nepotrivite iar personalul acestor insituții este, adesea, departe de a-și putea proba cinstea sau buna-crediință.
o Sistemul prezumă că agentul economic fură, fiind obligat să îndeplinească cele mai complicate și costisitoare proceduri pentru a proba continuu contrariul.

Domnule Prim Ministru sunteți vinovat împeună cu predecesorii dumneavoastră pentru:
– Faptul că tolerați încălcarea principiilor fondatoare ale Uniunii Europene.
– Expunerea cetățenilor la riscul utilizării nelegale a datelor personale și chiar la riscul urmăririi continue prin dispozitivele electronice ce ar trebui să urmărească doar traseul unei mărfi.
– Modul aberant în care a fost gândit SUMAL2.
– Punerea în funcțiune fără a fi finalizat, fără instrucțiuni de utilizare, fără a fi testat și recepționat oficial ( dacă a fost recepționat ar fi util să faceți public cine și prin ce metode a recepționat acest activ necorporal plătit din bani publici)
– Experimentul dezastros făcut la scara întregii țări, demnă de societatea socialistă multilateral dezvoltată.
– Activitățile economice oprite și pentru locurile de muncă pierdute, în special în zona rurală.
– Alungarea capitalului și investițiilor din sectorul forestier prin politici aberante și situații imprevizibile.
– Cheltuielile nejustificate produse sectorului forestier.
– Lipsa supremă de reacție a slujbașilor statului față de semnalele transmise neîcetat de mediul de afaceri și pentru reaua-crediință cu care sunt tratați agenții economici.
– Deschiderea largă a porților corupției pentru firmele obligate să caute protecția puternicilor zilei ca să nu cadă victimele autorităților ”binevoitoare” ce pot exploata în interes propriu un sistem plin de informații confidențiale și înregistrări forțat nereale.

Închei prin a mă adresa economistului Florin Cîțu în umila mea calitate de manager a unei companii mici din mediul rural care a oprit activitatea vineri 05.02.2021. Domnule economist, costul zilnic al fabricii este 20000 lei venitul realizat vineri a fost 0 (zero) iar cel realizat luni 07.02.2021 va fi probabil la fel. Ce-i de făcut? Ce spun angajațiilor mei, mulți în vârstă, mulți singurii salariați din familie? Ce comunic băncii care ne finanțează? Ce spun clienților mei?
Mi-e rușine, Domnule Prim Ministru, să spun adevărul angajaților mei. În realitate niște oameni bine plătiți, pilni de privilegii, au reușit prin lipsa lor de profesionalism și prin nepăsarea lor să facă ceva inexplicabil care-i lasă fără loc de muncă, fără speranța unei vieți liniștite și previzibile.Etica este gradată și se aplică diferit în raport de distanța fată de centrul puterii, uneori nici nu se mai utilizează la cei de la marginea cercului.

Cu gândul că o firmă mică nu face, de regulă, obiectul îngrijorării guvernului, aștept, totuși, un semnal de la dumneavoastră. Măcar un sfat.

Ing. Băban Adrian
Aceasta scrisoare a fost trimisa la pm@gov.ro si petitii@mmediu.ro” SURSA

ARHIVĂ: FORDAQ: „Ce facem pentru combaterea tăierilor ilegale ? Urmărim mangalul în SUMAL, în benzinării?”

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s