TIPS & TRICKS: Dacă îndepărtăm corect o căpușă, micșorăm riscul de boală Lyme!
INSIDER: „Pentru a facilita abordarea cazului de copil cu mușcătură de căpușă este necesar să știm că:
1. Căpușă fixată in pielea copilului trebuie extrasă de o persoană calificată, cu o tehnică adecvată. Mișcările nepotrivite de răsucire sau smulgere ar putea crește riscul de boală Lyme (Borellioză).
2. Dacă o căpușă a stat foarte puțin atașată riscul de boala Lyme este redus. Sub 36 ore riscul este foarte mic.
3. După îndepărtarea căpușei se va face o toaletă riguroasă a zonei.
4. Profilaxia cu antibiotice este destinată doar unora dintre copiii mușcați, NU TUTUROR copiilor. Medicul decide, in funcție de tipul de căpușă, de vârsta pacientului si de timpul de atașare (estimat după gradul de „umflare” al căpușei ce a supt sânge, daca nu știm cu exactitate numărul de ore).
5. 30 de zile după mușcătură, copilul ar trebui urmărit, pentru a identifica apariția semnelor de boală produsă de Borellia (febră, erupție cutanată cu forma tipică de „ochi de bou” sau de „tras la țintă”, dureri musculare sau umflarea articulațiilor). Dacă apar atunci se face imediat un consult medical!
Noi la INSMC avem un sistem adecvat scoaterii căpușelor (tip „Stop-Tick”).
În mod ideal ar trebui să prevenim mușcăturile de căpușe, sau de alte insecte, folosind repelante adecvate vârstei pacientului și haine cu mâneci lungi, atunci când ieșim la plimbare în natură.
Dar dacă totuși copilul a fost mușcat de o căpușă pe care o găsim atașată, atunci ea trebuie îndepărtată.
Procesul de „agresiune” asupra căpușei (aplicare de alcool sau alți solvenți organici pe căpușă, strângerea de corpul ei cu instrumente nepotrivite sau mișcări de rotire repetate cu o pensă inadecvată, etc) va duce la eliberarea unor fluide, la nivelul hipostomului (piesa bucală a căpușei, care seamănă oarecum cu botul unui crocodil). Acest fluid ce iese din „gura” căpușei va putea infecta cu Borellia, copilul mușcat.
În cazul in care dorim să minimalizăm riscul de rupere și pe cel de eliminare de bacterii prin saliva căpușei, în cursul scoaterii acesteia, ar putea fi utilă înghețarea căpușei.
O_căpușă_înghețată brusc este rigidă ca un spin înfipt în piele. Va fi mai ușor de scos. Și nu va elimina salivă cu bacterii în pielea copilului.” SURSA
ARHIVĂ: RESUSCITARE: Când 5 minute înseamnă maxim și oricât s-ar grăbi ambulanța nu e suficient *** INSTRUCȚIUNI: Cum se folosește corect masca medicală *** PRIMUL AJUTOR: Fiecare călător poate salva o viaţă! Tu ştii să foloseşti defibrilatorul?
Pingback: ALTITUDINE: La peste 1500 metri, respirăm la fel ca acasă în orașul de câmpie?! | infoINSiDER.ro