PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

RESUSCITARE: Când 5 minute înseamnă maxim și oricât s-ar grăbi ambulanța nu e suficient

INSIDER: „Acum vreo 20 ani , venisem dimineața de la serviciu și faceam și eu un duș, cu gândul la pãtuțul cald.. Când deodată aud niște strigăte și bubuieli disperate în ușã ,,Vecinăăă!! Vecinăăăă” Am sărit afară din cadă, am inhatat din mers un palton din cuier..la ușa țipete și bubuieli. Deschid ușa…un vecin. Vino repede că moare baiatul „Baiatul” un copilaș de vreo 2 ani. Omul acasă cu el, nevasta la serviciu. Ce-a pațit? Am apucat să strig în timp ce fugeam amandoi pe coridor, curgea apa de pe mine, și dãrdâiam..de șoc, de frigul de pe hol, de spaimã.. Era pe olițã cu o bomboanã pe bãț și cred că i-a alunecat pe gât în jos! Am intrat în casã Flavius pe pat, vânãt, mișca agonic din mãnuțe, moale.. Din experiențã vã spun cã mai erau câteva secunde și gata..M-am uitat rapid în faringe..nu se vedea nimic! Nici urmă de bomboana. Clar. Era deja spre laringe…sau mai jos, pe trahee. L-am înhãțat de piciorușe, l-am ridicat sus, cu capul în jos, era și greu..am strigat la vecinul , „ține-l așa !!” și am inceput sã-l lovesc pe spate, între omoplați, apoi pe tot spatele, în zona plãmânilor.. Câteva secunde, luungi de tot, nu s-a întamplat nimic. Am lovit mai puternic, l-am scuturat..și deodată aud pe parchet zbâârrr..ca o biluțã care se rostogolește. Ieșise bomboana.. L-am întins pe jos, l-am ascultat cu urechea pe piept-avea cord, dar slab, înfundat, nu respira. I-am prins nãsucul cu degetele dat capul pe spate, respirat adânc și am inceput sa-i fac respirație gură la gură. După vreo trei minute a oftat, s-a recolorat oarecum și a deschis ochii! Imediat a început să plangã!! Doamne! Îți mulțumesc! Mi-am fãcut o cruce mare de recunostiințã. Tatăl copilașului rãmãsese pierdut, palid, se așezase pe marginea patului șocat.

În dimineața aceasta, am avut un flash de memorie din trecut, când am vazut la tv reclama de acadele de dat copilului, când ești pe drum, copilul are rãu de mișcare, este în spate, legat cu centura în scăunel. Exact o acadea pe bãț îi lipsește! Să se desprindã bãțul de bomboana din gura, mașina în mișcare, mai o frânã, mai un hop…și călătorești fără grijă până se intâmplã nenorocirea. CEA MAI MARE TÂMPENIE PENTRU COPII INVENTATĂ VREODATĂ !! TOPI -TOP -ul, rotund, alunecos, pe bãț dat copiilor! Și acum, când scriu, am pielea zbârlitã când îmi amintesc.

Pentru rău de mișcare există altele..nu acadelele alunecoase pe gât. Cereți sfatul unui medic pentru prescrierea unui remediu adecvat! Nu cumpărați copiilor toate idioțeniile comerciale, care nu sunt sigure pentru copii! Le pot roade, fragmenta, desprinde bãțul și acadeaua alunecă, obstruând faringele, iar copilul se sufocă. Nu pot afirma că ideea unui remediu pentru răul de mișcare inclus în ceva atractiv pentru copii este rea..dar FORMA DE PREZENTARE -O ACADEA, ESTE PERICULOASĂ ȘI NEINSPIRATĂ. Cel mai bun sfat -mai ales ca probabil vei merge cu copiii dvs in concediu cu mașina-este să nu le dați mâncare în bucăți pe drum-tot felul de bombonele.cipsuri și altele..fără să îi puteți supraveghea corect (nu în oglinda retrovizoare ci lângă ei). Mașina în mișcare, frânele, șocurile (gropile din asfalt) favorizează înecul și sufocarea copiilor cu lichide și alimente!

Manevra de apucare și ridicare a copilului de picioare, bătăile ferme între omoplați, și pe spate (zona pulmonară și a coloanei vertebrale) pot fi de ajutor și în primele secunde și după înec cu lichide (lapte, apă) și în caz de înec în piscină sau mare. Începeti apoi cât mai rapid manevrele de resuscitare. Contează SA LE FACEȚI -nu sincronizarea lor, dacă nu o cunoașteți.. Nu le dați apă, nu încercați să împingeți pe gât în jos obiectul înghițit! Dacă s-a oprit acolo, este puțin probabil să alunece… va rămâne înțepenit acolo. Nu le dați alune, seminte și portofele cu mărunțis să se joace! Nu vă puteți închipui câte necazuri poate pricinui o banală coajă de semințe de dovleac, ce infecție pulmonară și ce complicații…. Nu le dați în mână fructe cu sâmburi – caise, piersici, cireșe care pot fi înghițite accidental întregi și pot sufoca copilul. Nu le dați gumă de mestecat și sticksuri. Verificați jucăriile date copiilor! (Să nu conținâ părți ce pot fi dezlipite-ochi de plastic, nas, baterii, etc)

ALUNELE SI ARAHIDELE, NUCILE CAJU, CURMALELE -alt pericol major pentru copilul dumneavoastră! Provoacă sufocarea prin alunecare pe limbă, se umfla de la salivă și obstrucționează căile respiratorii. Foarte dificil de extras (se înmoaie și fragmenează în bucăți mici și moi) și nu pot fi vizualizate radiologic ci doar printr-o manevra delicată (introducerea unui fibroscop în căile aeriene) și anestezie generală. ALUNELE NU SUNT ALIMENTE PENTRU COPII ORICÂT ȘI-AR DORI. NU LE UITAȚI PE MASĂ SAU LA ÎNDEMÂNA COPIILOR!

MEDICAMENTELE-nu se administrează copilului întregi și cu forța. Gura copilului nu este o țintă de tragere! Topiți medicamentele și administrai-le cu lingurița sub formă lichidă cu multă răbdare. Medicamentele gelule (cu coaja gelatinoasă și colorată) nu sunt pentru copii mai mici de 3 ani! Cereți la farmacie altă formă (sirop sau supozitoare).

În oricare spital există doctori care au o întreagă ”colectie” cu obiecte înghițite de copiii nesupravegheați – sâmburi, bomboane, cleme, arcul metalic de la clema de rufe, baterii mari și mici, piese metalice, bile, mingi, gloanțe, chei, cheita de la fermoar, trasorul fermoarului, agrafe de par, carduri SD, stick-uri, nasturi, ace de cusut, pantofiori de păpușă Barbie, butoane de sertar, arcuri de pix, guma de șters de la creionul chinezesc, difuzoare de casca de telefon mobil, pietricele, șuruburi, cuie, piulițe, etc… unele au fost extrase de la copii în viață, altele.. FERIȚI ACESTE OBIECTE DIN CALEA LOR !

Un ultim sfat – locul medicamentelor (ale copilului sau ale familiei) este pe dulap! Să ajungeți dumneavoastră cu greu la ele… nu pe masa și nici în poșeta mamei sau bunicii.

Acest articol conține informații importante care pot fi de ajutor, până la sosirea ambulanței. În caz ca vi se intamplă să se sufoce copilul, sunați imediat la 112 apoi urmați manevrele din articol. Mămico! Dacă ești singură acasă cu copilul, trebuie să poți să vorbești la 112, în timp ce ajuți copilul. Așa că exersează chiar acum funcționarea telefonului pe speaker (cu difuzor), pentru că la nevoie să îl pui în apropiere, să ai mâinile libere, să poți vorbi la 112 și în același timp să resuscitezi copilul. Timpul este foarte scurt (5 minute maxim), și ambulanța poate ajunge uneori prea tarziu, oricât de mult s-ar grãbi. Share te rog.(distribuie și prietenilor tăi) Nu costă nimic. Și alți părinți au nevoie de aceste informatii. PS: De curiozitate, l-am căutat pe Flavius pe Facebook,. Este căsătorit, plecați în SUA, în Richmond Virginia și are un bebe.” SURSA

ARHIVĂ: FLORI DE PLUMB: „Aruncaţi toate jucăriile din lemn, mai ales pe cele viu colorate. ACUM!” *** PRIMUL AJUTOR: Fiecare călător poate salva o viaţă! Tu ştii să foloseşti defibrilatorul? *** SOS: „Domnilor Politicieni, s-a ales praful. Medicii de pe Ambulanţă sunt aproape inexistenţi!”