PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

NORVEGIA: Primul restaurant subacvatic din Europa și cel mai mare din lume


INSIDER: „Primul restaurant subacvatic din Europa și cel mai mare din lume a fost inaugurat săptămâna trecută în localitatea Baly din Norvegia. Restaurantul Under (care în limba norvegiană înseamnă „uimire” sau „mirare” are forma unui periscop îndreptat spre țărm și are o suprafață de 495 de metri pătrați. Partea scufundată în Marea Nordului este prevăzută cu o fereastră panoramică uriașă, care le oferă vizitatorilor oportunitatea de a admira în voie viața marinâ dimprejur. Pe vreme rea, spectacolul naturii dezlănțuite este și mai impresionant privit din interior. Restaurantul are 40 de locuri și va funcționa, în plus, ca și centru de cercetare marină. Arhitectii au optat pentru simplitate atunci când s-au apucat de designul restaurantului.

Rezultatul este un „tub din beton” lung de 34 de metri care îi preia pe oameni de la suprafață și îi scufundă cinci metri și jumatate sub apă. Pereții ușor curbați au o grosime de jumatate de metru, oferind astfel rezistența optimă în fața forței valurilor și a presiunii apei. La exterior, textura aspră a zidurilor a fost păstrată ca atare, pentru a încuraja alegele și moluștele să escaladeze structura. Cu timpul, se va forma un recif artificial de moluște, care va contribui la purificarea apei și va atrage mai multe vietăți marine. Accesul in restaurant se face prin intermediul unei uși din lemn de stejar netratat, care va capata cu timpul tonalități cenușii, în armonie cu zidurile din beton nefinisat. Lemnul de stejar este de altfel predominant în interior, unde atmosfera caldă, contrastantă cu exteriorul, are rolul de a preveni eventualele sentimente de claustrofobie.

Restaurantul este dispus pe trei niveluri. Fereastra panoramica lată de 11 metri și înaltă de 4 metri poate fi vazută de la oricare dintre ele, dar clienții se vor bucura de întreaga priveliște pe care o poate oferi în special în zona de luat masa. Un sistemul de iluminat pentru interior și exterior atent gândit previne reflexiile și luminează spațiul subacvatic atunci când afară este întuneric. Restaurante subacvatice au fost construite și în destinații ca Dubai și Maldive, însă cazul de față se remarcă prin condițiile climatice extrem de aspre specifice coastei norvegiene, aparent complet nepotrivite pentru o astfel de construcție. Firma de arhitectură Snohetta, a mai creat și clădirea Operei din Oslo și Muzeul Memorial 11 septembrie din New York.” SURSA

ARHIVĂ: CURIOZITĂŢI: Scump, Oslo, scump. Dincolo era mai ieftin! *** OSLO: Parcul Vigeland, viaţa în pielea goală! *** OSLO: Legendara corabie Fram, pensionată pe insula muzeu Bygdoy! *** OSLO: Holmenkollen, paradisul sporturilor de iarnă. Regina Sonja, în vizită inopinată! *** NORVEGIA: Parlamentarii vikingi chiulesc unicameral *** NORVEGIA: De Ziua Femeii, Partidul Comunist a protestat la Oslo împotriva industriei porno (!?) *** OSLO: Muzeul „Nobel pentru Pace”. „Îţi dă un sentiment straniu de cimitir…” *** OSLO: „Småflaskemuseet”? Adică, Muzeul celor 53.000 de sticluţe în miniatură!

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s