PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

CURIOZITĂŢI: Scump, Oslo, scump. Dincolo era mai ieftin!

suvenir -1taxi-pretINSIDER: “Primul şoc îl ai în Oslo încă de la aeroport dacă ai proasta inspiraţie să iei un taxi până în oraş. Acestea au preţ fix: 895 NOK = 475 RON noaptea şi 695 NOK = 347 RON ziua. Dar nu dispera, există soluţii alternative „mai ieftine” – tren 170 NOK (20 min) sau autobuz 150 NOK (50 min). Este unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume şi nu vei conteni să te miri cu usturime în buzunar pe intreaga durata a excursiei: o bere 80 NOK = 40 RON, o supă şi un sandwich 200 NOK = 100 RON, închiriere maşină pe zi 1700 NOK = 935 RON, o cameră hotel pe noapte 1000 NOK = 500 RON sau chirie pe lună de 10.000 NOK = 5.000 RON. Ca suvenir, vă puteţi cumpăra o blană mică de ren la 179 NOK sau mai mare la 700 NOK. Salariul minim pe economie este 16.000 NOK (2.000 euro). Prin compensaţie cele mai multe muzee sunt gratuite, inclusiv fotografiatul! Moneda naţională este coroana norvegiană 1 NOK = 0.5 RON.

Atentie - 2 omuleti rosii la semafor– Suprafaţa oraşului Oslo este dublă faţă de cea a Bucureştiului cu o populaţie de sub 600.000 de locuitori, toţi vânoşi şi
cu „sportul în sânge”.
– Multe fuste scurte şi foarte scurte, mai ales la doamnele vikinge trecute de a 2-a, a 3-a tinereţe.
– Majoritatea uşilor se deschid în afară (inclusiv la camerele de hotel), fiind totodată şi foarte grele…

Atentie-2 omuleti rosii la stop si semn interzis indoit!– Semaforul pentru pietoni are doi omuleţi roşii, probabil, unul mai jos pentru turişti şi altul mai sus pentru avioane?!
– Semnul interzis este îndoit pentru a fi văzut din orice unghi.
– Daca eşti pe trotuar în dreptul unei treceri de pietoni nesemaforizată şi stai şi tu ca ardeleanu’ să te scarpini în cap şi să te gândeşti încotro s-o apuci, pe ambele sensuri se opreşte şirul de maşini şi vrei, nu vrei musai trebuie să traversezi.
– Închirierea bicicletelor este destul de ieftină – pentru turişti este 60 NOK/zi, iar pentru localnici există abonament anual de 60 NOK.

masinuta - Buddy WP_000450În parcările de pe marginea străzilor există deja nişte „prize” în care se încarcă gratuit maşinile electrice. Deşi Norvegia este ţară bogată în petrol, Oslo a devenit capitala mondială a maşinii electrice, având cele mai multe maşini electrice pe cap de locuitor decât orice ţara din lume. Foarte drăgălaşe sunt cele mai mici maşini pentru oameni mari – Buddy – maşini electrice produse în Norvegia care ating o viteză maximă de 90 km/h, având un preţ piperat de circa 28.000 de dolari. „Mică, mică da’ ridică” e sloganul care i s-ar potrivi, având în vedere modul voinicesc în care urcă pantele abrupte, inclusiv cele înzăpezite!

5 4 1 2 3 DSCN2728– În Oslo am văzut cele mai multe statui pe metru pătrat!
– Vara, din iunie până în octombrie, noaptea durează doar două ore, culminând în august când aproape nu se mai întunecă deloc!
– Maşinile au preţurile aproape duble faţă de restul Europei din cauza taxelor. De exemplu, o maşină de 10.000 euro aici este 18.000!
– Norvegia a devenit o ţară bogată peste noapte, după descoperire unor zăcăminte de petrol. După 1960 a devenit al doilea mare exportator de gaze din lume şi al şaptelea ca exportator de petrol.

DSCN2794 DSCN2759  – Alimentele sunt foarte scumpe, iar norvegienii din Oslo preferă să meargă până în Suedia (2.5 h) să se aprovizioneze. La graniţă dintre cele două ţări este un banner mare: „Hrănim poporul norvegian încă din 1960”.
6IMAG4255– Nu rataţi brânza maronie-dulcică de capră norvegiană şi carnea de ren.
– Alcool nu se vinde la magazin după ora 20! Daca este 20.01 şi eşti la coadă la supermarket, sticla de bere îţi este dată deoparte…

cersetor 1 tren 1– Atenţie la diferenţele de preţuri dintre meniul prezentat afară şi cel dinăuntru. Un restaurant din port avea preţuri mai mici cu vreo 50 NOK faţă de cel adus la masă! Taxă pe caldură?
– În privinţa noţiunii de bacşiş, aici treaba pare clară – nimeni nu dă, nimeni nu aşteaptă!
– Chiar şi trenurile au prize de 220 V la fiecare scaun ca să-ţi încarci şi tu un telefon, un laptop, credeam că nici nu s-a inventat aşa ceva!

gina tricot 00job-0– O ciudăţenie fără răspuns mi s-au părut cozile interminabile din faţa magazinelor „Gina Tricot” care se formează instant când se aşterne un covor roşu şi se plantează un bodyguard în poarta care va decide cine să intre şi cine nu.
– Un job original este susţinerea unei pancarte publicitare, scrisă cu carioca, stând în picioare, în acelaşi loc, 8 ore pe zi, fie ploaie, fie soare. Poţi purta şi umbrelă, să citeşti o carte, să socializezi sau să furnizezi celor interesaţi diverse informaţii.
– Pe cursa Stockholm-Oslo, zboară singurul avion din lume cu internet Wi-Fi.

ARHIVĂ: OSLO: Parcul Vigeland, viaţa în pielea goală! *** OSLO: Legendara corabie Fram, pensionată pe insula muzeu Bygdoy! *** OSLO: Muzeul „Nobel pentru Pace”. „Îţi dă un sentiment straniu de cimitir…” *** OSLO: „Småflaskemuseet”? Adică, Muzeul celor 53.000 de sticluţe în miniatură! *** OSLO: Holmenkollen, paradisul sporturilor de iarnă. Regina Sonja, în vizită inopinată! *** NORVEGIA: Parlamentarii vikingi chiulesc unicameral *** NORVEGIA: De Ziua Femeii, Partidul Comunist a protestat la Oslo împotriva industriei porno (!?)

7 responses

 1. Pingback: NORVEGIA: Primul restaurant subacvatic din Europa și cel mai mare din lume | infoINSiDER.ro

 2. Andrei

  Eventual singurul avion din lume cu wi-fi gratis. Ca altfel ai net la o gramada de zboruri

  Apreciază

  20 mai 2015 la 06:47

 3. BOGDAN

  Inchiriez garsoniera in Oslo centru.TEL. 0047 97389239

  Apreciază

  23 august 2014 la 16:10

 4. Klau

  trebuia sa zici si de tigari 100 NOK paketu’, aprox 13,5 euro sau 50 lei

  Apreciază

  17 aprilie 2013 la 18:15

  • Baluta

   Salut si coniacul la ce pret este

   Apreciază

   24 februarie 2015 la 23:59

 5. Anonim

  Foarte interesant articolul! Si fontul este foarte „placut” ochilor!

  Apreciază

  17 aprilie 2013 la 00:19

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s