PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

Q&A: Ce este acuzaţia de scurgere de informaţii?


INSIDER: „Ce se poate face atunci cand esti acuzat de scurgere de informatii, pe nedrept? O cunostinta a fost acuzata de scurgere de informatii catre angajati ai altei companii, insa acuzatiile nu sunt sustinute de absolut nimic. Persoana in cauza le-a pus la dispozitie desfasuratorul telefonic, au acces si la laptopul acestuia, la tot si nu reiese de nicaieri ca ar fi avut contact vreodata cu angajatii respectivei companii. A fost pus sa semneze o foaie prin care se angaja sa se prezinte la o intalnire cu directorul de resurse umane… Daca aceste acuzatii continua, in aceste conditii ce ar trebui sa faca el?”

RĂSPUNS ClubLegislatiaMuncii.ro:  „Cunostinta dvs. se va intalni, presupun, cu directorul de resurse umane al societatii la care lucreaza, ca sa „dea socoteala”. Acest lucru trebuie facut in cadrul unei proceduri speciale de cercetare disciplinara, conform Codului Muncii, printr-o convocare. Cunostinta dumneavoastra nu trebuie sa se justifice atata de vreme cat impotriva lui nu a inceput desfasurarea unei asemenea anchete sau nu s-a depus o plangere penala pentru divulgarea secretului profesional. In cadrul oricarei din aceste proceduri, acest salariat va fi audiat si atunci se va disculpa, atat cat poate, fara a se stradui din rasputeri sa dovedeasca ca nu a facut ceva.

Retineti ca FAPTELE NEGATIVE NU SE DOVEDESC! Ramane in sarcina anchetatorului disciplinar sau a organului de cercetare penala sa dovedeasca ca el/ea a facut ceva. Daca se complica lucrurile ii recomand sa-si angajeze un avocat. Daca aceste acuzatii neadevarate se vor concretiza in vreo plangere penala ii recomand sa inainteze prim-procurorului de la locul pretinsei savarsiri a faptei o plangere penala impotriva faptuitorului cunoscut sau necunoscut pentru savarsirea infractiunii de denuntare calomnioasa – art. 259 Cod penal. Cititi si art. 196 Cod penal. Infractiunea nu exista daca divulgarea unor date, fara drept, daca fapta nu este de natura a aduce prejudicii unei persoane. La fel, art. 298 Cod penal, divulgarea secretului economic nu exista ca infractiune, daca fapta savrasita nu este de natura asa produca pagube.” (Q&A – ClubLegislatiaMuncii.ro)

ARHIVĂ:De ce a fost restructurată divizia IT a companiei ASIROM?

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s