PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

PRIMUL AJUTOR: Fiecare călător poate salva o viaţă! Tu ştii să foloseşti defibrilatorul?


INSIDER: „În Bucureşti s-au montat cinci defibrilatoare externe automate în stațiile de metrou din Piața Unirii 1, Piața Unirii 2, Piața Victoriei, Universitate și Eroilor. Sistemul este integrat cu dispeceratul 112 și respectiv dispeceratul SMURD. Astfel, în momentul în care un călător apelează 112 prin cutia specială, aceasta se deblochează și permite accesul la defibrilator. În paralel un echipaj SMURD pleacă către locul incidentului.

„Energie pentru viață” este un proiect inovator și ambițios, inițiat de către ARISU (Asociația Română de Intervenție în Situații de Urgență), prin care se dorește facilitarea accesului populației la defibrilatoare externe automate. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 30.000 euro, iar suma a fost oferită sponsorizare de către firma Servier Pharma. Aparatele (produse în SUA, de către firma Cardiac Science, sunt ultimul racnet în materie) pot fi folosite de către orice persoană, fără a avea cunoștințe medicale, ci doar urmând instrucțiunile vocale ale aparatului, informează comunicatul ARISU.

Anual în România peste 50.000 de persoane decedează din cauza stopului cardio-respirator. Folosirea acestor defibrilatoare în primele minute de la instalarea stopului cardio-respirator, mărește șansele de resuscitare cu peste 80%. Întârzierea defibrilării scade rata de supraviețuire cu 10-12% la fiecare minut.

Defibrilatoare stradale se mai găsesc în Galaţi, Piatra Neamţ, Iaşi şi ar fi bine ca orice cetăţean să şi ştie să le folosească. Teoretic, marea majoritate suntem în câmpul muncii sau am fost măcar o dată martori la obligatoriile ore de Protecţie a Muncii, care nu întotdeauna sunt utilizate în scopul propus şi întreaga perioada declarată. Firmele specializate şi angajatorii trebuie să-şi facă datoria şi în faţa consţiintei lor civice, nu numai în faţa legii prin Fişele de Protecţie a Muncii semnate la zi. Să execuţi manevra Heimlich sau un masaj cardiac nu trebuie să fii depus jurământul lui Hipocrate, nici să ştii să scrii nu trebuie…” LANSAREA BUCUREŞTI / PIATRA NEAMŢ

4 responses

  1. Pingback: ROMÂNIA LA PĂMÂNT: „Unul va zice că treaba lui e până la gard, alta își va face cruci, iar cei mai mulți vor trece nepăsători” | infoINSiDER.ro

  2. Pingback: ALTITUDINE: La peste 1500 metri, respirăm la fel ca acasă în orașul de câmpie?! | infoINSiDER.ro

  3. Pingback: TIPS & TRICKS: Cum se îndepărtează corect o căpușă și scade riscul de boala Lyme | infoINSiDER.ro

  4. Pingback: VESTA GALBENĂ: Noaptea, toate pisicile sunt negre! | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?