PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

ROMÂNIA LA PĂMÂNT: „Unul va zice că treaba lui e până la gard, alta își va face cruci, iar cei mai mulți vor trece nepăsători”


INSIDER: „Cum mori cu zile în România, printre români.

Azi, pe la 13 30, eram pe la parcul Crângași, cu un prieten. La câțiva metri de intrare, un tânăr zăcea pe asfalt. Avea capul în jos, gura căscată, respira greu. Eu îl strig să văd dacă e în regulă, prietenul meu sună la 112.

-E un tânăr de vreo 25 de ani, zace pe asfalt, la Crângași. Respira greu, nu vrem să îl mișcam să nu îi facem rău. Vă fac poza, trimitem?

Pozez, în timp ce vorbesc. Nu am vrut să îl mișcăm, respira, dar putea fi comoție, puteau fi traumatisme, așa ne-am gândit.

112: Nu. Unde sunteți? / – La Crângași, pe Viitorului, la intrarea în parc. Vă dăm „share location”?

112: Nu avem. L-ați mișcat? Poate doarme. / – Am strigat, pare inconstient, nu raspunde.

112: Vă dau legatura. Dă legatura.

– Buna ziua, unde sunteți? / -La Crângași, lângă parc…

– L-ați mișcat? / – Nu. Știm că nu e voie. Doar l-am atins.

– Mda. Poate e beat sau doarme. / – Și dacă e căzut sau beat nu veniți?

– O fi beat. / – Nu miroase, nu știm! Dar e căzut în stradă, dacă se mișcă puțin ajunge în șosea.

– O să vină cineva…

În timpul ăsta, bodyguardul de la parc (poza) s-a îndepartat vreo 30 de metri de locul faptei, stătea în așteptare. Îl strig:

-De când stă așa? / – E de mult, așa sta, nu s-a mișcat!

-Și de ce nu ați sunat la 112?

La care el: -Eu, domnule? Nu mă bag! Treaba mea e până la gard! Îmi arată poarta parcului.

-Și dacă a cazut omul pe stradă nu îl ajutați că dvs. aveți treabă doar până la gard? Nu puteați suna la 112?

-Eu nu mă bag la astea, până la gard am treabă.

Alți oameni stăteau pe băncuțe, la soare. A fost o zi frumoasă. Alții treceau pe stradă pe lângă baiatul ala căzut. Bătrânii își plimbau nepoțeii cu bicicletele. Pe partea cealaltă a drumului, era targ de Crăciun, oamenii luau vin fiert și scorțișoară. Cât am așteptat să vină cei de la 112, i-am văzut cum se mai uitau din când în când câte unii. Și atât.

O mașină de Poliție a trecut pe acolo, foarte aproape de bordură (pe la 13 30, se poate verifica cine a fost după traseul mașinilor). S-au uitat la cel căzut, dar nu au oprit. Am strigat la ei: “hei, stați, băăăi!” Prietenul meu a alergat după ei până la semafor. Nimic. S-au cărat. O doamnă ne-a zis ca “tânărul stă acolo de ceva timp, săracul!” Am întrebat-o de ce nu a sunat la 112, a ridicat din umeri.

În vreo 12 minute a venit Smurd. L-au trezit, l-au luat în brate. Nu mirosea a băutură, dar probabil era drogat.

L-au luat și am plecat.

Altceva voiam să spun. Oricare dintre voi poate să cadă mâine pe stradă. Criza de bilă, criza diabetică, AWC, leșin sau orice altceva. Se poate întampla. Ei bine, trebuie să știți că, în momentul ăla, românii habar nu au ce să facă. Se vor uita la voi ca la niște ciumați. Unul va zice că treaba lui e până la gard, alta te va compatimi două ore și își va face cruci, iar cei mai mulți vor trece pe lângă tine nepăsători.

Habar nu avem cum să procedăm în cazurile astea, nu știm unde să sunăm și ce să facem. Suntem ca niște speriați de bombe care credem ca un om căzut pe strada, un om la nevoie, e un ciumat de care trebuie să fugim ca nu cumva să se ia naibii ce are el.

Mâine puteți fi voi ăia căzuți, mă! Ganditi-vă la asta!

Precizări:

1. Am facut poze să îi trimit operatoarei de la 112, să mă creadă! Apoi am avut 12 minute până a venit Salvarea, era logic sa îi filmez, în cazul în care ar fi trebuit să le arăt celor de la Smurd. Una e să le povestesc eu ce sunete și horcăieli scoate bietul om, alta e să le arăt.

2. Omul respira. Atunci ne-a fost frică să nu fie un traumatism, iar în situația asta nu trebuie mișcat. Și dacă ai cursuri de prim-ajutor, și dacă nu ai, trebuie să știi asta.

3. Oameni buni, vă rog și eu ceva: faceți cursuri la Smurd și la Crucea Rosie. Sunt foarte buni si chiar învățați ceva, puteți salva vieți

4. Am postat asta în speranța că învățăm naibii ceva de aici, nu din dorința imbecilă de a epata. Aș vrea să rămânem cu atat: VICTIMA? SUNAM la 112 sau dăm primul-ajutor, dacă e cazul, dacă e bine să îl mișcăm și dacă ne pricepem. NU stăm ca lesinații! Sper să se înțeleagă. Dacă nu, ghinion.

5. Acum dați share la postări cu icoane și trimiteți sms-uri cu îngerașii care aduc lumină de Sărbători! Să știți că așa îi ajutați pe semenii voștri, nu sunând la 112. Ar merge și un partikip mic, ăla clar salvează vieți. Amin, like and share, gen. Lol!” SURSA

ARHIVĂ: RESUSCITARE: Când 5 minute înseamnă maxim și oricât s-ar grăbi ambulanța nu e suficient *** PRIMUL AJUTOR: Fiecare călător poate salva o viaţă! Tu ştii să foloseşti defibrilatorul? *** SOS: „Domnilor Politicieni, s-a ales praful. Medicii de pe Ambulanţă sunt aproape inexistenţi!”

Comentariile sunt închise.