PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

CUCUTENI-YANGSHAO: Prietenie româno-chineză de 7000 de ani sau inconștient colectiv?


INSIDER: „Știați că există o mare asemănare dintre cultura Cucuteni, cea mai importantă cultură europeană din perioada neolitică și cultura chineză Yangshao?

Cele două culturi au fost contemporane (Cucuteni a evoluat între anii 5.300-3.500 î. Chr., în aceeaşi perioadă în care a fiinţat şi Yangshao: 5.000-3.000 î. Chr.), iar dovezile istorice ne fac să credem că reprezentanţii lor nu erau străini unii de alții și că aveau chiar relații comerciale și culturale.

Ceramica celor două culturi seamănă uimitor de mult simboluri, forme, culori atât de apropiate încât un nespecialist le-ar putea confunda cu uşurinţă. Coincidență sau influențe bi/ unidirecționale?

Distanţa uriașă dintre teritoriile ocupate de cele două civilizații ar putea să ne facă să credem că acest lucru nu era posibil acum 5-6- 7.000 de ani. Sunt dovezi ale existenței Drumului Mătăsii (drum comercial care lega China de Europa), în urmă cu 2000 de ani, dar cu siguranță vechimea lui este mult mai mare.

Anumite obiecte de cult cucuteniene seamănă izbitor cu Pagodele Chinezești, construcţii destinate vieții religioase. Două dintre cele mai importante simboluri ale spațiului Asiatic (și implicit ale Chinei) Yin Yang și Svastica au fost descoperite pe ceramică cucuteniană mai veche de 6.000 de ani. Chiar mai mult, pe teritoriul României, simbolul svasticii apare și în cultura Turdaş Vinca, cu o vechime de 7.500 de ani.

Se pare că din spațiul carpato-danubiano- pontic au pornit spre Asia populaţii care au influențat culturile de pe acest continent.

Cultura Cucuteni a fost vârful cultural, economic și social al Europei timp de cel puțin 1.500 de ani, între 5.000-3.500 î. Chr.

Cucutenienii aveau case cu etaj și case pe piloni; Locuinţele lor, unele de până la 200 de mp, erau compartimentate, fiecare cameră având o utilitate specifică; S-au descoperit aşezări de aproape 20.000 de case, aranjate planimetric, ceea се arată o organizare socială foarte bine pusă la punct, sugerând existenţa unor proto- orașe.

Pasta ceramică cucuteniană ca și pigmenţii folosiți sunt de excepţională, calitate foarte greu de atins și cu tehnologia de astăzi. Practic, pasta ceramică și culorile sunt foarte bine păstrate, chiar și după ce au stat în pământ 7.000 de ani; Cucutenienii foloseau cuptoare de ardere cu reverberație, o minune tehnică pentru acea perioadă; Cultivau aproape toate cerealele, viţa-de- vie și diverși pomi fructiferi, aveau animale domestice.” SURSA

ARHIVĂ: BANC: România, izvorul civilizaţiei din Europa !? OXXO TĂRTĂRIA: Primul mesaj scris din Istoria Omenirii, vechi de 7.500 de ani. Aici este închisoarea zeilor?

COMENTEZI?