PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

INGERUL COLECTIV: „O sculptură nu se sfârşeşte niciodată în postamentul său, ci se continuă în cer, în piedestal – şi în pământ.” (Constantin Brâncuși)


INSIDER: „30 octombrie 2015 – un incendiu de 153 de secunde care a curmat 65 de vieți. În amintirea zecilor de victime din cazul Colectiv, artistul plastic Elena Surdu Stănescu (n.15 septembrie 1942, București) a ridicat un monument în fața clubului groazei din str. Tăbăcarilor nr.7, București. Inaugurat pe 30 octombrie 2016, la un an de la tragedia care a îndoliat Romania, monumentul reprezintă un înger, la baza acestuia fiind inscripționate numele tuturor celor care și-au pierdut viața.

Au trecut 7 ani. Pe clădirea fostei fabrici de încălțăminte a rămas logoul „Pionierul”, sigla Colectiv își pierde literele…”

N.R.: „Fabrica a fost fondată de Nicola Prodanof în 1913 ca Tăbăcăria Naţională, apoi Bourul situată într-o zonă mlăștinoasă la marginea Dâmboviței. În 1889 Prodanof mai deschisese câteva fabricuțe de tăbăcărie în Tulcea natală.

În perioada comunistă a fost naționalizată, și s-a schimbat denumirea în Talpa și apoi în Pionierul. Deși din anul 1980 a avut contract cu producătorul german Adidas pe cutia pantofilor sport scria „Made in France”. Înainte de 1989, lucrau 8000 de oameni la Pionierul, atelierele și halele având o suprafață de 135.000 mp. Numărul angajaţilor a scăzut treptat la 5000. În 2015 erau 12 angajați la Pionierul: conducerea și paza iar activitatea economică reprezenta doar o afacere imobiliară controlată printr-un offshore cipriot. În clădirea fabricii Pionierul activa clubul Colectiv, care a luat foc în seara de 30 octombrie 2015, în timpul unui concert rock al formaţiei „Goodbye to Gravity”. DETALII

„O sculptură nu se sfârşeşte niciodată în postamentul său, ci se continuă în cer, în piedestal – şi în pământ.” (Constantin Brâncuși)

ARHIVĂ: #COLECTIV: „Au scăpat de sub zăvoare lenea, răutatea şi trufia / Or să meargă în lume şi-or să cuprindă minţi neştiutoare / Prea nevinovate şi prea slabe încă…” OXXO 3 ANI FĂRĂ VOI: Marșul Chitarelor în memoria victimelor de la Colectiv asfixiat de repetiția pentru Ziua Unirii

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s