PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

PAȘTE UNIFICATOR: Ortodocșii primesc catolicii să se bucure împreună de Reînviere!


INSIDER: „Unificarea Paștelui sau strania credință ortodoxă: nu treziți ortodoxul adormit. Nu sunt pravoslavnic – ortodox şi sunt străin de această tradiție. Dar trăiesc între ei şi am pretenția că-i cunosc. Uneori chiar prea bine. Mai ales pe cei aparent adormiți din Basarabia.

Citesc despre propunerea unui băiat de bibliotecă: despre unificarea sărbătorilor. Omul clar nu prea a băut agheasmă cu ortodocșii. Haha un soi de Uniunea Europeană a cultelor: de mânuță protestantul cu pravoslavnicul şi cu fratele catolic. Abia aștept să văd cum o fac – să trezească ortodoxul din popor. Această tradiție e tare stranie.

Ortodoxul e un soi de creștin pasiv – nu e precum catolicul stilat şi atent cu propriul crez sau precum protestantul demonstrativ eticist şi superior arogant – pravoslavnicului i se cam rupe. El îşi poate face cruce în fața bisericii în schimb ce trage cele mai dure înjurături cu tot limbajul sacru la purtător. Nu e el prea riguros şi fals eticist: ce-i în gușă-i şi-n căpușă indiferent dacă Arhanghelii sunt prin preajmă. Până şi un popă pilit e o normalitate cotidiană. Poate să nu meargă cu anii la biserică, să nu meargă cu anii la slujba de Paşte dar…

Există un dar.

Dar e destul să vă luați de acele câteva elemente cheie în care crede el că se trezește un soi de ortodox ancestral în el. Acel ceva adormit se trezește chiar şi dacă e mahmur. Şi gata… Păi nu au încercat românii să-i treacă pe fraţii lor basarabeni la crăciunul de stil nou de la cel vechi? Nici cu jandarmii nu au reuşit. Au venit sovieticii şi le-au ras bisericile. Şi? Nimic – 45 de ani nu a ajuns: în loc să-i dizolve i-au întărit. Aşa arată datele. Mă rog, o să-i rezolve migrația şi capitalismul acesta de rit nou cum a făcut mai peste tot dar ei încă nu ştiu.

Dar să-i pui pe aparent pasivii creștini ortodocși să serbeze Paştele cu „papistaşii” şi „pocăiţii” & „sectanţii”? Serios? Aşa-i percepe „pravoslavnicul adormit” pe catolici sau protestanți. Hai sictir – până aici.

Abia aștept un show din acesta – să văd cum se trezește ortodoxul adormit şi face urât pe fond religios. Un fond tare profund şi greu de explicat. Eu zic să nu-l treziți pe fratele ortodox – mai ales pe cel basarabean. Cine va îndrăzni va pierde definitiv.

Fiind în Chișinău am întrebat primul pravoslavnic întâlnit: ce părere ai să unificăm Paştele?

Nu am nimic împotrivă – zice el calm şi continuă hotărât- dacă trec la Paştele nostru. Cum să nu-i iubești pe fraţii ortodocși.

Prietenilor şi rudelor catolice şi protestante – un Paşte fericit. Fraţii ortodocși mai aşteaptă o săptămână. Eu ador aceste diferenţe – mai ales Crăciunul pe vechi 😉 Hai bre şi Paştele musai „ca afară”?” SURSA

ARHIVĂ: 7 CADRE: Cum apare Lumina Sfântă de la Ierusalim? Minunea filmată în 1994 de un medic devenit preot!

Un răspuns

  1. Pingback: LUMINA ÎN LUMINĂ: Omul are nevoie de o Cale să înțeleagă Adevarul și de Întruparea unui Dumnezeu să înțeleagă Viața! | infoINSiDER.ro

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s