MALTA: În Catedrala Sf. Ioan Botezătorul pentru a ajunge la altar trebuie să calci pe mormintele cavalerilor căzuți la datorie. 400 de pietre funerare, fiecare decorată cu blazonul și epitaful cavalerului!
INSIDER 1: „Catedrala Sf.Ioan Botezătorul din Malta. Această pardoseală este formată din aproximativ 400 de morminte ale Cavalerilor de Malta, decorate în marmură policromă cu stema cavalerilor.
În interior este expusă capodopera lui Caravaggio Decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul, 1608 (N.R.: Una dintre cele mai mari opere ale pictorului, fiind dealtfel cea mai mare ca dimensiuni si singura semnată.)” SURSA INSIDER 2: „Catedrala Sf. Ioan Botezătorul din Valletta, Malta, este unul dintre cele mai frumoase
lăcaşuri de cult pe care le-am văzut vreodată. Exteriorul, simplu și auster, nu te pregăteşte pentru interiorul bogat ornamentat și baroc. După ce Cavalerii loaniţi s-au refugiat în Malta in 1530 şi au devenit Cavaleri de Malta, Marele Maestru Jean de la Cassière a dat, în 1572, ordinul construirii catedralei, care iniţial era la la fel de austeră la interior ca la exterior. În 1660, Marele Maestru Raphael Cotoner a dat ordin ca interiorul să fie redecorat în stil baroc, pentru a rivaliza cu marile biserici din Roma.
Aşa au apărut şi picturile lui Caravaggio, proaspăt fugit din Roma în Malta și devenit el însuşi Cavaler de Malta. Catedrala are câte o capelă interioară pentru fiecare naţionalitate a cavalerilor de Malta, respectiv capela germană, capela franceză, capela Provence, capela Auvergne, capela Castilia, capela Aragon, capela italiană, dar şi o capelă dedicată Sfintei Maria din Filerimos (fiind biserica la care cavalerii se închinau în locul lor de origine, Rhodos-ul). Pe scurt, este un loc copleșitor de frumos, dar mai ales cu o energie care nu se poate explica, trebuie simțită.”
N.R.: Catedrala este deschisă pentru vizitare de luni până vineri de la ora 09:30-16:30 și sâmbăta între orele 09:30-12:30, duminica și în zilele de sărbătoare având loc slujbe aici, acestea fiind si ocazii în care puteți de asemenea vizita catedrala. Preț 15 euro adulți și 12 euro studenți. Pentru a nu distruge mormintele, este interzisa intrarea in catedrala in pantofi cu toc.
COMENTEZI?