„BUCUREȘTI AFECTIV”, IOR: Cei care se plimbă liniștiți prin parc se pot transforma în Zmei, Căpcăuni sau Știma Apelor scanând un cod QR!
INSIDER: „XR Month propune explorarea patrimoniului cultural în realitate augmentată printr-o expoziție interactivă de artă digitală în aer liber, inspirată din folclorul românesc și din mitologiile altor culturi. Conceptul creează un nou tip de explorare a oraşelor și al patrimoniului și este primul și cel mai mare festival de realitate augmentată din România.
Cele mai fascinante și cunoscute creaturi din folclorul românesc și din mitologiile altor culturi prind viață pentru prima dată în realitate augmentată într-o colecție de filtre 3D și filtre faciale accesibile pe Instagram. XR Month – BestiAR a început la Timișoara, ediția de anul acesta continuă în cadrul programului „Bucureștiul Afectiv” până pe 15 noiembrie în Parcul I.O.R, zona Rosarium, cea apropiată de intrarea dinspre Baba Novac, intersecţie cu Câmpia Libertății. Vizitatorii pot descoperi 15 creaturi inspirate din folclorul românesc și din mitologiile altor culturi, reinterpretate de artiștii români în cadrul a două secțiuni: Secțiunea Freestyle – Ielele, Zmeul, Blajinii, Pricoliciul și Balaurul prind viață în parc, sub formă de filtre 3D. Secțiunea Open Gallery – Parcul devine o scenă care transpune în ilustrații prin intermediul filtrelor faciale, transformând participantul într-una dintre cele mai cunoscute creaturi folclorice: Balaurul, Solomonarul, Pricoliciul, Ielele, Zmeul, Căpcăunul, Floarea Dragostei, Știma Apei, Şoimul sau Mavka.
ZMEUL – Un personaj puternic de dimensiuni impresionante, zmeul se hrăneşte cu carne de om, atacând satele pentru a-și obține hrana. Acoperit de blană şi cu gheare, răpește uneori și domniţe pentru a le lua de soție. Zmeul are un buzdugan cu puteri magice, pe care îl aruncă în față și care îi prevestește sosirea. Buzduganul este. de altfel, şi arma sa preferată în luptă.
FLOAREA DRAGOSTEI – O plantă cu proprietăți magice, cu frunze în formă de lance și flori roz purpurii. Pentru a afla dacă doi tineri îndrăgostiți se vor căsători, se plantau într-un colt ferit al grădinii două fire, unul pentru băiat şi altul pentru fată. Apropierea sau îndepărtarea celor două tulpini de Floarea Dragostei prezicea dacă tinerii cărora le-au fost menite se vor căsători sau nu.
IELELE sau RUSALIILE – Zâne foarte puternice, cărora nu le place ca oamenii să le rostească numele reale. Potrivit folclorului, acestea zboară de Rusalii pe deasupra pădurilor sau dansează în grădini şi luminişuri, dar sunt văzute doar de cei curați la suflet. lelele pot fi blânde cu cei care le ies în cale, dar pot fi rele şi neîndurătoare cu oamenii răi, aruncând blesteme asupra lor.
CAPCAUNUL- Monștru care se hrănește cu carne de om. Înfățișarea lor diferă în funcție de zona țării. În centrul Moldovei, de exemplu, sunt niște oameni mici, negri şi cu nasul turtit. În alte zone au cap de câine, cu un ochi în frunte și un altul la ceafă. Căpcăunii trăiesc în peşteri şi păduri şi au venit dinspre Răsărit pentru a pustii pământul.
SOLOMONARUL – Numit după înțeleptul rege biblic Solomon, solomonarul este un vraci sau un mag care poate stăpâni balauri și poate aduce ploaia sau grindina. După o ucenicie de 7 ani, în care a citit toate cărțile din lume, acesta colindă satele, îmbrăcat sărăcăcios. Foloseşte formule magice pentru a scoate balaurii din lacuri, apoi îi încalecă, pornind în zbor spre locul unde vrea să abată ploaia.
ȘTIMA APEI – Personaj mitologic feminin, Știma Apei este descrisă fie ca o femeie înaltă, îmbrăcată în alb. care sălăşluieşte în apă, fie ca o sirenă, jumătate om şi jumătate peşte. lese din apă în nopțile cu lună plină şi se plimbă pe uliţe. Dacă nu e deranjată, nu face niciun rău nimănui. Dacă nu este lăsată în pace, însă, poate blestema omul, urâţindu-l sau ducându-l la înec.
PRICOLICIUL – Om care se poate transforma în lup, fie benevol, fie din cauza unui blestem sau a unei muşcături de la un alt pricolici. Legenda spune că aceste ființe intră în haitele lupilor, alături de care ucid alte animale sau chiar oameni.
BALAURUL- Şarpe uriaș înaripat, cu şapte capete, gheare ca de leu şi care scoate flăcări ucigătoare pe nări. Se hrăneşte cu carne de om, pe care îl poate înghiți cu tot cu cal. În unele basme păzeşte aurul și nestematele pe fundul unor prăpăstii, în altele locuiește printre nori, unde produce ploi torențiale şi grindină.
BLAJINII – In mitologia română şi basarabeană, Blajini sau Rohmanii („cei blânzi/cu inimă bună”) sunt oameni care nu mai sunt printre noi, dar care locuiesc în „lumea cealaltă” – o imagine în oglindă a lumii noastre. De Paștile Blajinilor, credincioșii vizitează mormintele rudelor şi apropiaților și îşi împart bucate rituale proaspete pentru un ospăt simbolic cu cei morti
Inspirația pentru lucrarea AR este imagistica populară a crucilor cimitirului de la Săpânța, care prezintă într-un mod sugestiv viața și moartea celor plecați dintre noi, deveniti blajini.
MAVKA – Personaje din folclorul ucrainean care au înfăţişarea unor femei frumoase, cu păr lung. Legenda spune că nu au reflexie în apă şi nici umbră. Acestea trăiesc în grupuri, în păduri sau în peşteri, lubesc florile, pe care le poartă în păr și pe care primăvara le plantează pe munte, pentru a atrage tinerii bărbați. Întâlnirea cu ele le poate fi fatală acestora deoarece Mavka îi pot gâdila până la moarte.
ȘOIMUL – Personaj din folclorul ucrainean, şoimul poartă eroul basmului în zbor dintr-o lume în alta şi îl salvează din lumea de dincolo. După ce a fost hrănit trei ani la rând de erou, pentru a se înzdrăveni, şoimul îl conduce spre Oul Magic. Odată spart, din Oul Magic se revarsă herghelii de cai, cirezi de vaci şi păsări de curte, aducându-i bogăție eroului.”
Explorarea filtrelor se realizează integral pe Instagram. Pentru aceasta, se poate deschide codul QR de pe marcajele XR Month și urma pașii afișați pe ecran. Este indicat ca aplicația Instagram să fie actualizată cu ultima versiune disponibilă INSTRUCȚIUNI
COMENTEZI?