PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

CASTELUL BRAN: Un milion de turiști anual, majoritatea străini, vin să-l întâlnească pe Contele Dracula, Vampirul din Carpați


Actul de naştere al Castelului Bran (19 noiembrie 1377)

INSIDER: „Castelul Bran (în germană Törzburg, în maghiară Törcsvár) este un monument istoric şi arhitectonic situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Braşov. Castelul Bran a fost ridicat acum mai bine de 600 de ani (1377-1382), și inițial a fost o fortăreață cunoscută sub numele de Dietrichstein, construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni în anul 1212, care a fost cucerită de sași spre sfârșitul secolului al XIII-lea. În timp, cetatea a suferit numeroase modificări, printre care: adăugarea turnului de sud (în 1622, după planurile principelui Gabriel Bethlen), construirea unui turn dreptunghiular la est, iar între 1883 şi 1886, acoperişul a fost îmbrăcat cu țiglă.

Cetatea a fost transformată în reședință regală în anul 1920, odată cu intrarea în proprietatea reginei Maria, iar în perioada 1920-1929 s-au realizat cele mai importante lucrări de restaurare. În anul 2000, Castelul Bran a fost revendicat de arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, moştenitorii principesei Ileana, de la care castelul fusese în 1948 trecut în proprietatea statului. În luna mai a anului 2006, aceștia au devenit proprietarii castelului și ai domeniului aferent, în urma unei decizii guvernamentale de retrocedare. Statul român a păstrat administrarea castelului pentru încă 3 ani, până în 18 mai 2009. Înaintea retrocedării, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecțiilor aparținând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecţia personală. Redeschiderea oficială a muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.

În prezent, în muzeul de patru etaje sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri, iar Domeniul Bran cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana.

Din 1 iunie 2018, noul sediu al Muzeului Național Bran este găzduit de imobilul din str. Aurel nr.14 din Bran.” SURSA

N.R.: Motivul principal pentru care turiştii străini aleg să viziteze Castelul Bran este reprezentat de legenda care s-a creat în jurul acestuia, Dracula reprezentând un personaj fictiv. Personajul Contele Dracula apare pentru prima dată în romanul “Dracula”, scris de scriitorul irlandez Bram Stoker şi publicat în 1897 în Anglia. La origine numele Dracula nu este de loc înfricoşător. El derivă din denumirea dată unui ordin al cruciatilor, Ordinul Dragonului, cu care au fost asociaţi atât Vlad Ţepeş cât şi tatăl sau Vlad Dracul (membru, de altfel, al acestui ordin). Restul mitului Dracula se datorează influenţei legendelor şi credinţelor populare transilvane despre stafii şi vampiri.

O parte dintre încăperi sunt decorate în stilul horror-creepy hollywoodian (precum bradul de Crăciun împodobit cu pânze de păianjen, lilieci și cranii umane), dar și personaje înfricoșătoare din tradiția românească precum vârcolacii, Ielele, Sân’Toaderii, etc.

Sântoaderii sau Caii lui Sântoader sunt jumătate bărbați, jumătate cai, care-și fac apariția în Postul Paştelui, în Săptămâna Sântoaderului. Tradiția populară spunea că acest interval de şapte zile, eventual chiar Săptămâna Paştelui (cum e cazul unui alt demon, Joimărița), era data limită când trebuiau să fie încheiate toate activitățile domestice şi ţăranii trebuiau să se pregătească de muncile câmpului. Sântoaderii sunt un fel de controlori care îi pedepsesc pe toți cei care încă mai au de lucru în săptămâna lor. Bărbaţii care erau prinși pe drum ducându-se la moară sau făcând alte treburi erau călcați în picioare de Sântoaderi; fetele care nu terminaseră torsul erau pedepsite în șezătorile la care lucrau, alături de băieții care le însoţeau, prin uciderea lor sângeroasă (nu mai rămânea nimic din vinovaţi, decât sângele şi măruntaiele de pe pereţii casei). Pentru cei care reușeau să-i păcălească (dar erau destul de puțini), fugind din calea lor, scăparea era refugierea în casă, încuierea ușii, întoarcerea lucrurilor cu gura în jos şi întârzierea momentului până la care aceștia puteau încerca forţarea ușii (al treilea cântat al cocoşilor). Sântoaderii rugau obiectele să le deschidă uşa, dar acestea nu puteau, pentru că erau întoarse invers.

Deși în multe dintre încăperi domnește atmosfera din „tunelul groazei” din bâlciurile de profil, castelul este extraordinar, fiecare încăpere, fiecare scară îngustă, priveliștea de la fiecare fereastră spre curtea interioară sau către împrejurimi sunt o mare bucurie.

Program de vizitare: IARNA (1 octombrie – 31 martie) Luni: 12-16, Marţi-Duminică: 9 – 16. VARA (1 aprilie – 30 septembrie) Luni: 12 – 18, Marţi-Duminică: 9 – 18.

Intrare Adulţi: 45Lei; Seniori (65+): 35 lei; Studenţi: 25 lei; Elevi: 10 lei. Grupuri de copii organizate (>20 pers): 5 lei. Gratuit sub 7 ani.

Animalele de companie sunt binevenite în Parcul Regal, sub atentă supraveghere a proprietarului, însă nu le este permis accesul în spaţiul expoziţional. DETALII

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s