PALATUL PATRIARHIEI: Fost sediu al Marii Adunări Naționale, organ suprem al puterii de stat a Republicii Socialiste România și fostă Camera Deputaților se poate vizita gratuit!
INSIDER: „Comorile din Palatul Patriarhiei pot fi văzute gratis! O clădire monumentală din București, căreia i-au trecut pragul Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc, Prinţul Charles al Marii Britanii, dar și multe alte personalități ale Europei, este accesibilă astăzi tuturor doritorilor. Gratuit! Deși am fost singur, m-am bucurat de un tur ghidat prin impresionanta clădire a Palatului Patriarhiei și am descoperit lucruri fascinante. La doar cinci minute de mers de Piața Unirii, din București, pe Dealul Mitropoliei (Dealul Patriarhiei sau Colina București). A fost îndeajuns să ajung la punctul de informare turistică (aflat în incinta acestei clădiri de patrimoniu) și să-mi exprim dorința de a vizita Palatul Patriarhiei, că, imediat, o domnișoară drăguță mi-a fost ghid pentru circa 30 de minute, cât a durat turul.
Rând pe rând, am descoperit mai multe comori aflate la vedere. Mai întâi, Sala ,,Europa Christiana” sau Sala ,,Pașilor Pierduți”, lucrată în marmură albă, apoi coridorul circular de unde se deschid uși spre amfiteatru. Un amfiteatru de 900 de locuri, 400 la parter și 500 în lojele aflate la etaj și mansardă. Accesul mi-a fost permis doar la parter, de unde am admirat cupola sălii, asemănătoare celei de la Ateneu, dar și arhitectura impresionantă.
Obiectele vechi de cult, expuse pe holuri, icoanele, tapiseriile și picturile m-au încântat pretutindeni. Mai mult, există numeroase saloane și săli, în care mobilierul, candelabrele cu cristale de Bohemia, obiectele liturgice lucrate în atelierele Patriarhiei m-au frapat.
Desigur, dacă ajungeți pe Dealul Patriarhiei, reper al ortodoxiei românești, nu trebuie să ratați Catedrala Patriarhală, biserică construită între anii 1654-1658 de Constantin Șerban Basarab și soția acestuia Bălașa, o copie a bisericii Mănăstirii Curtea de Argeș, turlele fiind asemănătoare cu biserica lui Neagoe Basarab. De reținut că biserica adăpostește moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov (Dimitrie cel Nou), așezate într-o raclă de argint, aduse din Bulgaria la 13 iulie 1774.
De asemenea, paraclisul bisericii și clopotnița. Sub această clopotniță a fost împușcat, la 8 iunie 1862, ora 17, Barbu Catargiu, venit în Dealul Mitropoliei pentru a ține un discurs în ședința Adunării Deputaților, desfășurată în incinta Camerei Deputaților, din complexul de pe Dealul Mitropoliei. De o frumusețe aparte este și Palatul Patriarhal (cunoscut și ca reședința Patriarhului).
PALATUL PATRIARHIEI, SCURT ISTORIC. Începând cu anul 1907, în locul fostului palat al Adunării Deputaților, a fost construit, după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, noul palat al Camerei Deputaților, prima lucrare realizată cu beton armat în România.
În acest loc, la 24 ianuarie 1859, s-a votat actul unirii Munteniei cu Moldova şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române.
Edificiul a funcționat, în perioada comunistă, ca sediu al Marii Adunări Naționale, organul suprem al puterii de stat a Republicii Socialiste România. După evenimentele din 1989, a redevenit sediul Camerei Deputaților.
În anul 1996, palatul a intrat în posesia Patriarhiei Române. ” SURSA
COMENTEZI?