PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

COPACUL ÎNCÂLCIT, SATU MARE: „O ultimă relicvă a unei lumi din care nu a rămas decât un simplu salcâm japonez”


INSIDER: „Cultivat în România ca specie dendrologică, salcâmul japonez nu este o raritate, însă, cel din Satu Mare este unic datorită aspectului ieşit din comun care atrage imediat atenţia. Turiştilor care ajung în Satu Mare le este recomandat ca obiectiv ce nu trebuie ratat pentru fotografii spectaculoase. Chiar și sătmărenii, deşi sunt familiarizaţi, se minunează în fața copacului „încâlcit” – aproape de Primarie pe Bd. Transilvania (fost Mareșal Antonescu), declarat monument de interes national prin decizia Consiliului Judeţean în 1995.

„Este o specie de salcâm japonez obţinut de un împătimit al botanicii. Atunci când a sădit acest salcâm, în urmă cu foarte mulţi ani, el a încolăcit mlădițele foarte tinere în aşa fel încât la maturitate să aibă o formă spectaculoasă. Ca printr-un miracol, din întreaga lume veche a Centrului Nou a rămas în picioare doar acest salcâm japonez. Sătmărenii îi spun ‘pomul răsucit’ pentru că are o specificitate a trunchiului fiind încolăcit. Acest salcâm se afla în capătul grădinii unui negustor evreu, foarte îndrăgostit de botanică și plante rare și exotice și cu toate că nu este specific zonei noastre, a supraviețuit.

Cred că are undeva la 100 de ani. În cartierul evreiesc din Satu Mare, partea lui aristocrată, locuiau negustori care aveau prăvălii pe Corso-ul Evreiesc. În ’44 evreii au fost duşi la Auschwitz şi casele lor au fost ocupate de alții, în anii ’70, acest cartier a fost ‘ras’ de pe faţa pământului pentru a face loc Centrului Nou. Printr-un miracol, acest salcâm a rămas în picioare tocmai pentru că în planurile celor care au construit Centrul Nou, exact acolo nu venea nicio clădire, astfel că el a putut fi salvat. Este o ultimă relicvă a unei lumi din care nu a rămas decât un simplu salcâm japonez”, a spus Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean.

ARHIVĂ: FOREST BATHING: Te voi purta în brațele mele oricât va fi nevoie! *** ÎNCĂPĂȚÂNARE: Omul bun și pomul copt, aștia n-or avut noroc *** TĂIEREA ÎN SCAUN: Se practică la sălcii sau plopi în zone inundabile. Nu este „defrișare ilegală”! *** PINUL SFINȚEȘTE LOCUL: „În chestiuni de conștiință, legea majorității nu-și are locul.” (Mahatma Ghandi) *** FRANȚA: Capela din copac sau copacul din Capelă?

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s