PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

WITTIER, ALASKA: „Orașul cu o singură casă” adăpostește locuințe, poliţie, clinică, biserică, bancă, magazin, școală. În același bloc!


INSIDER: „Oraşul unde locuitorii trăiesc într-o singură clădire. Tot în bloc își au sediul o bancă, școala, biserica și poliția Whittier, Alaska este un oraş în Statele Unite care a primit curiosul nume de „oraşul cu o singură casă”. Aflat la circa 60 de mile (N.R.: 93 km) de Anchorage, Whittier are o populaţie de 272 de oameni, care locuiesc toţi într-un singur imobil. Begich Towers este o fostă clădire din timpul războiului rece, construită în 1974 și care adăposteşte atât apartamente cât şi secţia de poliţie, o clinică, biserica, un magazin comercial şi o şcoală. Begich Towers funcţionează şi ca hotel, astfel încât oaspeţii să se poată bucura de micul oraş de lângă apă. Ca să intri în oraş trebuie să treci printr-un tunel de peste 4 kilometri. Tunelul are o singură bandă, iar direcţia de mers se schimbă la 30 de minute. Aproape toţi oamenii din oraş locuiesc aici. Mai există câteva apartamente separate de această clădire.” SURSA

N.R.: Whittier a fost înființată în 1969 și a devenit în cele din urmă un port de escală pentru navele de croazieră. Când tunelul memorial Anton Anderson s-a deschis accesului public în 2000, a devenit prima autostradă care a conectat Whittier de Anchorage şi interiorul Alaska – anterior, singurele modalități de a ajunge în oraș erau feroviar, barca şi avionul.

Whittier este, de asemenea, popular printre turisti, fotografi, entuziaști în aer liber, pescari sportivi şi vânători din cauza abundenței sale de animale sălbatice şi a frumuseții naturale. Whittier este situat în Pădurea Națională Chugach, a doua cea mai mare pădure naţională din SUA. Whittier se află în districtul şcolar Chugach şi are o şcoală care deserveşte aproximativ 48 de elevi de la preşcolar până la liceu, conform înscrierilor în anul școlar 2019-2020.

Statistici: În oraş există 124 de gospodării, cu o medie de 1,79 persoane, 56 sunt familiale şi 68 sunt nefamiliale. 40,30% din populaţie este căsătorită, iar 32,34% sunt divorțate. 51,78% din populație are copii. Compozitia rasială a orașului era 68,3% albă, 10,6% asiatică, 6,9% hispanică, 5,7% nativ american. Distribuţia pe vârste a populației: 13,96 % sub 18 ani, 3,15 % între 18 – 24 ani, 23,87 % între 25 – 44 ani, 52,25 % între 45 – 64 de ani, iar 6,76 % peste 65 de ani. Venitul mediu pentru o gospodărie din oraș a fost de 45.000 USD în 2019. Venitul pe cap de locuitor pentru oraş a fost de 29.106 USD. Șomajul e 8,0 %.

Conducerea oraşului: un primar şi şase membri ai consiliului. Trei departamente cheie: administraţie, siguranță publică şi lucrări publice. Departamentul de poliție înfiintat în 1974 are pe lângă şeful poliției încă doi ofițeri. Vara când oraşul are mulți turişti sunt angajați ofițerii temporari. Biroul este într o unitate cu o cameră situată la primul etaj al Turnurilor Begich. Stația nu are unde să țină sau să interogheze oamenii. Departamentul de pompieri și salvare, voluntar cu ajutor reciproc din partea departamentelor învecinate.

Există un port şi un port de adâncime utilizate de navele de croazieră şi Alaska Marine Highway, Aeroportul Whittier (PAWR) este un aerodrom cu o pistă a aeronavei desemnată cu o suprafață de pietriș care măsoară 451 x 18 m. Nu există alte facilităţi, iar pista nu este întreținută iarna. Într-un an aeroportul are cca 700 de operaţiuni de avioane (97% aviație generală şi 3% taxi aerian). Oraşul operează şi un doc pentru hidroavion.

Tunelul Whittier sau tunelul Portage, tunelul memorial Anton Anderson este un tunel prin Muntele Maynard. Leagă autostrada Seward la sud de Anchorage cu Whittier şi este singurul acces terestru în oraș. Face parte din autostrada Portage Glacier , cu o lungime de 4.100 m, este al doilea cel mai lung tunel de autostradă și cel mai lung tunel combinat feroviar şi autostradă din America de Nord. DETALII

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s