PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

ALIEN: Tânțar văzut la microscopul electronic


INSIDER: „Țânțarii (Culicidae) sunt o familie de insecte diptere din subordinul Nematocera. La unele specii, la femelă, nu se produce maturizarea ouălor fără consumarea sângelui de mamifere. Se pot împerechea și în spații restrânse, în care trăiesc și în timpul iernii fără să intre în diapauză. Adultul depune ouăle când temperatura apei depășește 10 °C (între sfârșitul lui aprilie și mai); generațiile din primăvară şi vară se succed la fiecare 15-20 zile, în funcție de temperatura apei. Dezvoltarea larvelor se realizează în ape stătătoare. Femelele pot transmite malarie, o boală infecțioasă gravă.

Corpul este alcătuit din cap, torace și abdomen. Prezintă două aripi, iar aparatul bucal este specializat pentru înţepat și supt. Pe de altă parte, tantarii de sex feminin pot trai o perioada de pana la o luna, existenţa sa fiind semnificativ mai mare decât cea a oricărui țânțar masculin. Cu toate acestea, rețineți că aceste perioade pot varia.

Prezintă schelet extern (exoschelet) din chitină. Capul: doi ochi compuși, două antene articulate, gură cu piese chitinoase. Toracele prezintă trei segmente: pe partea dorsală se prind aripile, pe partea ventrală se prind trei perechi de picioare articulate. Abdomenul prezintă opt segmente: la fiecare segment, pe partea ventrală, se află o pereche de orificii respiratorii numite stigme, orificiu anal. Respirația este prin trahee. Reproducerea se face prin ouă cu metamorfoză completă și incompletă, urmând unul din ciclurile: ou →larvă →nimfă (pupă) → adult (metamorfoză completă); ou →larvă → adult (metamorfoză incompletă). DETALII //FOTO

ARHIVĂ: 20 DE BOLI: Cum arată un „ţânţar-tigru” prins în Bucureşti? Ministerul Sănătății ce face?

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s