PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

PIAȚA ROMÂNĂ: Metrorex face afaceri cu artiștii care pictează voluntar pentru a înviora pasagerii. Costuri zero!


INSIDER: „În metrou au apărut noi desene pe pereți! Ce reprezintă?Aceste desene murale pe care le veți observa în Metroul Bucureștean au fost pictate câteva nopți la rând în subteranul Bucureștiului.

Am întrebat conducerea Metroului despre ele și am aflat povestea lor. Înainte de a începe să vi le detaliez, trebuie să vă spun că am întrebat care a fost costul lucrărilor?Costurile sunt zero, mi-au spus cei din conducere. Este o muncă gratuită și voluntară a unor artiști care vor să-i scoată pe cetățeni din griul cotidian prin culoare, dar și prin câteva mesaje importante.

Lucrarea în care vedeți doi oameni cu telefoanele în mâini se numește:
”Online & offline”, de Andreea TOMA – ATOMA. ”Am ajuns sa ne contopim cu tehnologia, uitând cum e sa ne conectam cu noi înșine, dar și cu natura. Perioada pe care o traversam ne-a marcat comportamentul”, mi-au explicat reprezentanții Metrorex. Astfel că lucrarea ne propune o introspecție asupra modului ”in care putem sa ne deconectam din sfera tehnologiei și să ne (re)conectam cu noi și cu natura”.

Amprenta sub formă de chip uman se numește: “DUO”, de Andrei Felea.
”Ne aflăm într-o perioadă dificilă, în continuă schimbare, iar tehnologia este tot mai avansată. Vine în ajutorul nostru, făcându-ne viața mai ușoară. Cea mai mare problemă adusă omenirii de către tehnologie este faptul că aceasta a ajuns să nu mai fie o opțiune, ci o obligație”, spun oficialii Metrorex. Pe de altă parte, nu putem scăpa de interacțiunile cu lumea digitală, iar ”omul își lasă atât amprenta socială, cât și pe cea fizică peste tot în jurul său”.

Peretele pe care vedem niște desene schematice, ca niște panouri de Ikea se numește: “Doorway”, de Ionela Mihaela Drăghici. Este vorba de o poartă către altă dimensiune pentru fiecare privitor. ”Artistul invită publicul să privească şi să se lase purtat de traseul creat de ritmul dintre linii şi pete, goluri şi plinuri. Parţialitatea intervenţiei pe peretele peronului are scopul de a păstra echilibrul între partea istorică a locului şi creaţia artistică, care vine să întregească şi nu să distrugă spaţiul dat.”

Iar cele două picturi cu scările pe care vedem niște siluete umane urcând ori coborând se numesc:
”Albastru” și “Where’s the?”, de Alexa Lincu. Este vorba de ”confuzia individului plasat într-un mediu citadin, în relație cu spațiul în care aceasta sunt plasate, respectiv stația de metrou, ansamblul de scări devenind simbol al labirintului unei vieți agitate, haotice.”

Se mai lucrează la o lucrare care încă nu este gata. Ne este greu să înțelegem ce reprezintă. Vedem doar două siluete care par să urce pe o scară rulantă.

Știm sigur numele: ”IMERSIV”, de Dumitrița Răzlog. Și mai știm ce ne spune Metrorex despre lucrare: ”încearcă să transforme spațiul, făcându-l transparent, prin aducerea exteriorului în interior. Imaginea poate fi citită ca o metaforă a experienței pandemice prin care trecem aproape inert, așa cum urcăm scările rulante. Motivul timpului în care rămânem pasivi a fost ales tocmai pentru a sublinia senzația de permanență a crizei. Prin multiplele avataruri și faze, deși posibil de străbătut, pandemia ne obligă la o tranziție repetitivă.”

Proiectul este un parteneriat cultural între Metrorex și Asociația VAR Cultural. Cea din urmă s-a ocupat de relația cu artiștii selectați, le-a oferit materiale ca să-și expună ideile pe pereții Metroului. Cum vi se par desenele? Ce părere aveți? Update: toate picturile sunt în Piața Romană!” SURSA

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s