A DA ORTUL POPII: Tradiție cu origini precreștine
INSIDER: „Monedele povestesc istoria: Ortul popii. Ați auzit deseori expresia ”A dat ortul popii”, dar presupun că nu cunoașteți de unde a pornit ea. Faceți cunoștință cu Ortul polonez, care circula în Moldova medievală și de la care se trage povestea dată.
La acea vreme, când o persoană murea, rudele sale îi puteau în mână o monedă, care pe atunci de cele mai dese ori era un ort polonez. Această tradiție venea de la un crez pre-creștin, prin care barcagiul care te trecea de pe un mal pe altul al eternității trebuia răsplătit cu o monedă. Evident mortul ajuns în Biserică cu monedă în mână, era scos de acolo fără monedă, deoarece preotul din sat considera pe bune că este moneda lui.
Iar strămoșii noștri aveau un simț al umorului foarte pronunțat și atunci când erau întrebați de o anumită persoană care a decedat, ei răspundeau foarte plastic ”A dat ortul popii”. Altfel spus a murit și a fost dus la biserică cu ortul în mână.” SURSA
INSIDER 2: „Hades este, în mitologia greacă, locul morților și al umbrelor. Înainte de a intra în acest loc, toți morții trebuiau să plătească plutașului o monedă pentru a-i duce peste râul de foc și lavă numit Styx”.
COMENTEZI?