PRIMUL FLUX DE ŞTIRI TRIMISE DE CITITORI

SUROGAT: Copiuță a Casei Memoriale Spiru Haret dărâmate pentru clădirea de birouri


INSIDER: „Probabil nu te interesează, dar în ziua asta, în 2014, a fost demolată casa lui Spiru Haret, de pe strada G-ral Gheorghe Manu nr. 7, aproape de Calea Victoriei. Cazul Haret nu trebuie uitat, pentru că face parte din preambulul curentului de fațadizare/disneyficare, intensificat în anii 2010.

▶ CONTEXT. Fațadizare e atunci când dintr-o clădire veche e păstrată doar o fațadă, pentru a fi integrată într-un proiect nou. Disneyficarea implică renovarea kitschoasă sau refacerea la scară 1:1, cu materiale de construcție contemporane, a unei clădiri vechi, creându-se un surogat golit de istorie. Totul sub stindardul „păstrării și respectării istoriei”, cu concursul autorităților centrale și locale care ar trebui să vegheze la menținerea identității unui loc.

▶ CAZUL HARET. Casa memorială Spiru Haret data din secolul 19 și devenise muzeu după ce a fost donată statului. Pe fațada de la stradā era o placă masivă din marmură, pe care scria „Muzeul Spiru Haret – 1941”. După închiderea muzeului, fosta reședință Haret a fost lăsată în paragină, s-a șubrezit și a fost demolată în 2014, deși se găsea pe lista monumentelor istorice. Ministerul Culturii dăduse asigurări că imobilul nu va fi demolat. (…)

Dezvoltatorul imobiliar a spus că urma să păstreze un colț de zid și o mică verandă pe care le-ar fi încorporat în noua clădire de birouri și locuințe. Nu s-a întâmplat nici asta, casa a dispărut integral și a fost înlocuită cu o copie aproximativă, din materiale de construcție contemporane, disneyficare curată. Fațada noii case vechi a fost ajustată pentru a include accesul spre parcarea subterană și alte amenajări, bătaie de joc totală. Surogatul servește ca o cochilie a parterului proiectului nou, nepotrivit într-o zonă protejată din centrul capitalei.

Spiru Haret e numit „părintele învățământului românesc modern”, dar asta nu a oprit distrugerea casei lui, reprezentativă pentru belle époque-ul bucureștean. Cât timp administrația Bucureștiului va urmări interesele sponsorilor de campanie, a conexiunilor de business ale partidelor, ale dezvoltatorilor imobiliari lacomi, orașul va fi decimat în continuare, fără vreo șansă de a-și păstra identitatea.” SURSA

ARHIVĂ: CASA PĂUCESCU: Sediul Uniunii Arhitecților, locul unde Mihai Eminescu a citit prima dată „Scrisoarea a III a” *** MUZEU: „În această casă a suferit şi a murit neînţeles pictorul Ştefan Luchian”. Astăzi, se mănâncă pizza! *** CASA MEMORIALĂ GEORGE CĂLINESCU: “Doar REBU vine regulat să lase chitanțe și, din când în când, turiști rătăciți!”

COMENTEZI?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s