CASA PĂUCESCU: Sediul Uniunii Arhitecților, locul unde Mihai Eminescu a citit prima dată „Scrisoarea a III a”
INSIDER: „Casa Păucescu de pe Strada Demetru I. Dobrescu, din București. Casa Păucescu reprezintă un imobil cu foarte multă istorie, care a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe vechea stradă a Vămii (actuala stradă Demetru I. Dobrescu), la ordinul lui Grigore Păucescu, om politic, avocat și membru al Partidului Conservator. Un lucru foarte important de reținut despre casa Păucescu, chiar dacă aceasta și-a pierdut din valoarea arhitecturală, este importanța culturală pe care a avut-o în istorie. Aici este locul in care, în anul 1881, Mihai Eminescu avea să citească pentru prima dată, în fața unui auditoriu format din oameni de cultură ai anilor respectivi, Scrisoara a III a.
Din câte am citit, sediul securitatii (direcția V) era vizavi de acest imobil. În această clădire (nu știu dacă este legendă urbană sau a fost pe bune) funcționa o argintărie de partid. Aici și-ar fi făcut sceptrul lui Ceaușescu. Despre istoria zbuciumată a unui imobil din București, aici.
N.R.: „Casa Păucescu a fost sediu al Ambasadei Austro-Ungare, înainte de primul război mondial. După atacul, urmat de incendiere, din decembrie 1989, casa a fost împărţită în două fragmente, în prima jumătate s-a instalat sediul Academiei Române, iar cea de-a doua i-a revenit Uniunii Arhitecților din Bucureşti. Construită într-un stil arhitectural al renașterii franceze, sediul mai păstrează din clădirea impozantă de odinioară două fațete care reușesc să trezească interesul trecătorilor cu privire la aspectul casei de pe vremea lui Păucescu. În anul 2003, clădirea a fost ridicată până la etajul 7, într-o notă modernă. Sediul măsurând 28 de metri cu ferestre joase de 2 metri și 60 de centimetri. Arhitectul clădirii originale: J. Hndertz (1884); Arhitecţii clădirii reconstruite: Dan Marin, Zeno Bogdanescu.” DETALII
„Orice gând ai, împărate, şi oricum vei fi sosit,
Cât suntem încă pe pace, eu îţi zic: Bine-ai venit!
Despre partea închinării însă, Doamne, să ne ierţi;
Dar acu vei vrea cu oaste şi război ca să ne cerţi,
Ori vei vrea să faci întoarsă de pe-acuma a ta cale,
Să ne dai un semn şi nouă de mila Măriei tale…
De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris şi pentru noi,
Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război”
ARHIVĂ: 169: “Eminescu aranjat frumos de ziua lui” *** 15 IANUARIE: Ziua Culturii Naționale, 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. *** LEGENDE URBANE: „Mega Image are mai multe magazine decât angajaţi”. Eminescu vinde bine! *** BOULANGERIE: „În tot mai multe redacţii de ziare şi televiziuni se vor vinde merdenele! *** TEIUL LUI EMINESCU: „Pentru fiecare român care construieşte, există minim doi care distrug!” *** CRAIOVA: Eminescu face reclamă la Adidas Superstar Suit sau invers? *** ONEȘTI: Spiritul eminescian nepereche surprins în platoul exotic de la slujba de pomenire *** TELEFONUL FĂRĂ FIR: „De fapt, nu-s 127 de ani, ci 167. Și nu de la deces, ci de la nașterea poetului!”
Pingback: SUROGAT: Copiuță a Casei Memoriale Spiru Haret dărâmate pentru clădirea de birouri | infoINSiDER.ro
Pingback: ZIUA CULTURII ROMÂNE: Nu poate să lipsească din meniu tocmai Eminescu! | infoINSiDER.ro